duminică, 27 iunie 2010

28 iunie 1940 - zi a ocupaţiei sovietice. Reacţii la Decretul lui Mihai Ghimpu

La 24 iunie 2010, preşedintele Mihai Ghimpu a semnat decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat astăzi (24 iunie 2010) decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice.
Potrivit decretului, anual, la 28 iunie, în Republica Moldova va fi consemnată Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist.

Conform Decretului prezidenţial, în această zi, în toate localităţile republicii vor fi coborîte în bernă drapelele de stat, organizate depuneri de flori la mormintele, monumentele şi memorialele victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist totalitar, iar la ora 10.00 va fi păstrat un moment de reculegere.


Decretul mai stipulează că în această zi, autorităţile publice, întreprinderile şi organizaţiile vor renunţa la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar în toate instituţiile de învăţămînt, în taberele de întremare şi de odihnă va fi organizată o oră a memoriei.

În această ordine de idei, se recomandă redacţiilor publicaţiilor periodice, agenţiilor de presă, posturilor de radio şi de televiziune să ţină cont de specificul zilei de 28 iunie la editarea numerelor curente ale publicaţiilor, la difuzarea informaţiilor şi la formarea programelor din această zi.

Decretul mai stipulează ca Primăria municipiului Chişinău să iniţieze procedura de edificare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa sediului Guvernului, a monumentului în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, iar pînă la edificarea monumentului în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, în municipiul Chişinău, ceremoniile de comemorare şi depunerea de flori vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde Primăria va instala, provizoriu, în ziua de 28 iunie 2010, o piatră comemorativă.

Decretul prezidenţial mai stipulează ca Federaţia Rusă, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: Serviciul de presă al PreşedinţieiTrei partide AIE au decis în privinţa decretului lui Ghimpu

2010-06-26/18:34 Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) s-a întrunit în şedinţă sâmbătă, 26 iunie – fără participarea Partidului Liberal – pentru a discuta decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind ziua de 28 iunie.

Liderii AIE au anunţat că au identificat o poziţie comună, dar au evitat să o facă publică, spunând că o vor anunţa după şedinţa AIE în componenţă deplină, preconizată pentru luni, 28 iunie.

„Am ajuns la identificarea unei poziţii comune, dar, pe motiv de corectitudine, aceasta va fi anunţată la şedinţa AIE în componenţă completă”, a declarat preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.

Preşedintele AMN, Serafim Urecheanu a criticat faptul că Mihai Ghimpu a semnat decretul fără a se consulta cu ceilalţi lideri ai AIE. „Ghimpu şi-a asumat responsabilitatea şi trebuie să răspundă în faţa societăţii şi a AIE”, a menţionat el Urecheanu.

Liderii AIE s-au arătat deranjaţi de faptul că PL nu a participat la şedinţă. Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a precizat că, potrivit unui regulament intern, atunci când cel puţin o parte componentă a AIE cere desfăşurarea unei şedinţe Alianţa trebuie să se întrunească. „A fost o decizie unilaterală a PL”, a comentat el.

AIE urmează să se întrunească luni pentru a discuta decretul semnat de Ghimpu, urmând să decidă şi dacă va avea loc şedinţa parlamentului anunţată de acesta.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist, cerînd Rusiei să-şi retragă urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: Info-Prim NeoMAE: comuniştii şi neocomuniştii se feresc să recunoască adevărul istoric


Mişcarea Acţiunea Europeană salută adoptarea actului prezidenţial prin care ziua de 28 iunie este declarată zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940. Totodată, MAE a criticat reacţiile comuniştilor şi neocomuniştilor, care “se feresc să recunoască adevărul istoric, orbiţi fiind de interesul electoral al partidelor pe care le reprezintă”.

Potrivit MAE, decretul prezidenţial este primul act oficial prin care sunt comemorate victimele regimului totalitar comunist şi trebuie privit ca un gest de solidaritate, fiind mai presus de interesele electorale ale iniţiatorului (preşedintele interimar Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal - n.n.). “Întotdeauna se vor găsi politicieni care spun că nu este momentul. Dar pentru adevăr şi pentru dreptate nu există un moment anume: adevărul este unul, mă miră faptul că unele forţe politice neagă un lucru evident demonstrat de istorie”, a declarat vicepreşedintele MAE, deputatul Iurie Colesnic, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, 25 iunie.

MAE a atras atenţia că societatea se află într-un moment important, care este mai presus de răfuielile electorale ale unor partide politice. “Sigur că există orgolii şi jocuri de putere în cadrul Alianţei de guvernare, pe cere le putem intui şi care s-au manifestat şi public. Sigur că PCRM şi neocomuniştii - retraşi după alegerile din aprilie anul trecut la alte partide - se grăbesc să trimită în derizoriu acest act. Ne întrebăm doar de ce domnilor Voronin şi Lupu le este teamă de adevăr? Până la urmă, ei trebuie să fie solidari cu această decizie, care este una corectă şi logică”, a declarat prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu.

La conferinţa de presă a MAE au fost prezenţi şi Feodosia Cosmin şi Nicolae Baltag, victime ale deportărilor comuniste. “Amintirea acelor zile va rămâne vie mereu, nu trebuie să uităm de trecutul nostru şi să îl acceptăm aşa cum este”, a spus Feodosia Cosmin, care la 7 ani a fost exilată în Siberia împreună cu mama şi fraţii săi.

MAE a precizat că întreaga clasă politică este datoare să comemoreze victimele regimului totalitar comunist.

25 iunie 2010
Serviciul de presă al MAE
Sursa: Blogul lui Anatol Petrencu, istoric, prim vicepreşedintele MAE


PNL sprijina Decretul prezidential privind 28 iunie drept Zi a comemorarii victimelor ocupaţiei sovietice din anul 1940


Partidul National Liberal a salutat deciziile exponentilor Puterii, indreptate spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a romanilor, care constituie majoritatea populatiei din al doilea stat romanesc.

PNL a salutat si a facut sugestii concrete privind activitatea Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, sugestii tinind de definirea drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica, cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei. PNL considera ca si republica Moldova se afla sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata ruseasca.

Raportul respectivei Comisii, apropierea tristei zile de 28 iunie, aspiratia unei parti tot mai mari de populatie de a iesi de sub opresiunea ideologiei staliniste, bolsevice, comuniste asupra istoriei, asupra evenimentelor produse romanilor din stinga Prutului au stat la baza emiterii Decretului prezidential de catre seful de stat interimar Mihai Ghimpu, prin care demareaza reasezarea istoriei pe un fagas obiectiv, ce demonstreaza si holocaustul nostru national.

PNL a manifestat de mai multe ori indoieli serioase privind valorile si viziunile impartasite de unele componente zise liberale si democrate din Alianta pentru Integrare Europeana. Ultimele declaratii ale unor lideri ai AIE in raport cu Decretul prezidential ce da identitate romaneasca populatiei si statului, ingrijoreaza profund societate, creind si alte linii de demarcatie decit cea intre comunisti si anticomunisti. Opinia publica ce impartaseste vederi evoluate, bazate pe optici si experiente europene, este nedumerita de apropierea pozitiilor unor componente ale AIE de cele ale comunistilor.

Partidul National Liberal considera ca Decretul prezidential nu poate fi, in nici un caz, anulat sau retras, si spera ca si Curtea Constitutionala, chemata sa decida asupra legalitatii lui, va pune la baza legea, nu influentele comercial-politice. AIE trebuie sa se convoace de urgenta in deplina componenta, sa discute si sa apara in fata opiniei publice cu o pozitie clara si unica privind adevarul istoric indiscutabil si sa nu dezamageasca societatea ce nu se mai vrea manipulata.

PNL si aripa sa tinara desfasoara o actiune de sensibilizare a populatiei si prin colectare de semnaturi privind necesitatea lichidarii consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

PNL va cobori drapelele in berna in Scuarul Europei pe data de 28 iunie si va remite Cancelarului federal al Germaniei Angela Merkel solicitarea sa procedeze, impreuna cu Presedintele rus Dmitri Medvedev, la lichidarea consecintelor Pactului Stalin-Hitler.

PNL va fi prin reprezentantii sai in fata Parlamentului in ziua de 28 iunie, pentru a-si manifesta sprijinul fata de Decretul prezidential, fata de pozitia lui Mihai Ghimpu si pentru a-si expune dezacordul cu deputatii ce se vor deda la incercari sau decizii nesabuite in raport cu seful interimar al statului.

PNL invita alogenii din Republica Moldova sa fie alaturi de adevarul istoric privind pamintul pe care ei locuiesc alaturi de populatia bastinasa romaneasca si sa se integreze plenar in viata politica, economica, sociala si spirituala a celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova.

PNL nu face nici un pas inapoi in privinta demnitatii nationale romanesti, ce include, in primul rind atitudinea fata de trecut. Trecut care pentru basarabenii romani a fost si ramine unul extrem de nedrept. Nu vrem ca si viitorul sa ne fie la fel.

PNL considera ca numai prin libertatea cetateanului se va putea ajunge – mai devreme sau mai tirziu – si la votarea pentru reunificarea celor doua state romanesti, din care sa rezulte Romania mare – un stat puternic, membru al familiei euratlantice.

Chisinau,
26 iunie 2010

Sursa: Blogul Vitaliei Pavlicenco, preşedintele PNL

Niciun comentariu: