luni, 28 iunie 2010

De ziua ocupației sovietice, Ghimpu a depus flori la piatra comemorativă din fața Guvernului, iar Filat - la cea din scuarul Gării feroviare

Foto din 28 iunie 2010 de pe site-ul Partidului Liberal

Președintele interimar Mihai Ghimpu și premierul Vlad Filat au depus flori azi, 28 iunie, de ziua ocupației sovietice.

Președintele Parlamentului Mihai Ghimpu a depus flori la piatra comemorativă în memoria victimelor ocupatiei sovietice si ale regimului totalitar comunist, instalată în fața Guvernului din Piața Marii Adunări Naționale.

Premierul Vlad Filat a depus flori la piatra de temelie a monumentul victimelor deportărilor din regiunea Gării feroviare.


Ședința Parlamentului a fost amânată. Lupu: "Minoritatea din cadrul AIE s-a conformat majorității"

"Ședința Parlamentului de azi, 28 iunie, a fost amânată. Au existat diferite motive. Condamnarea comunismului cred că trebuie să aibă loc într-o ambianță în care să nu mai revenim niciodată la acest subiect." Declarația aparține premierului Vlad Filat, lansată după ședința AIE.

După acest anunț, președintele interimar Mihai Ghimpu și premierul Vlad Filat au plecat la depuneri de flori.

"Minoritatea din cadrul AIE s-a conformat majorității. Zilele de sărbătoare sau de comemorare trebuie să fie stabilite prin decizia Parlamentului", a comentat liderul PDM, Marian Lupu.


Ghimpu condamnă ocupația sovietică: 20 de ani de independenţă – 20 ani de tăcere. Dacă erai antisovietic, sentinţa era aceeaşi - „Streliati!”

Aşa cum prevede decretul prezidenţial din 24 iunie 2010 al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, astăzi, 28 iunie curent, la ora 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la piatra comemorativă în instalată în fața Guvernului, au avut loc acţiuni de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940 şi a regimului totalitar comunist. La eveniment a fost prezent Mihai Ghimpu, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, alţi membri ai Partidului Liberal, precum şi simpatizanţi ai acestuia care aclamau „Jos comuniştii” şi „Bravo, Mihai!”.

„Cine nu ştie istoria, riscă să o repete. Cine nu îşi cunoaşte trecutul, nu are viitor”, astfel şi-a început discursul primarul Chirtoacă. Acesta a ţinut să citească un proces-verbal, care ar fi fost întocmit după executarea a 229 de persoane de diverse etnii, ocupaţii şi funcţii, executate sub diverse motive. „I-au făcut cadou acest proces-verbal lui Lenin, care a fost întocmit chiar de ziua lui”, a declarat primarul de Chişinău. „Şi fascismul, şi comunismul trebuie să fie condamnate la nivel internaţional”, a ţinut să adauge Chirtoacă la finalul discursului.

„Au fost lichidaţi zeci de mii de oameni care aveau doar o bucată de pământ. Erau lichidaţi oamenii care gândeau. Dacă erau antisovietici sentinţa era aceeaşi – „Streliati!” (împuşcat – n.r.)”, a declarat preşedintele interimar. „20 de ani de independenţă – 20 ani de tăcere”, astfel descrie Mihai Ghimpu anii de după 1991. Acesta a menţionat că în Moldova PCRM a fost ales pe cale democratică anume pentru că a fost ascuns adevărul despre „crimele regimului totalitar comunist”.

Ghimpu a declarat că el nu interzice Partidul Comuniştilor, ci doar simbolistica acestora. „Nu poţi umbla cu cruce la gât şi cu satana în buzunar”, a declarat preşedintele interimar în acest context. „Sunt sigur că şi în prezent mai sunt călăi din acea perioadă care au pensii destul de bune plătite din bugetul Moldovei”, a mai adăugat acesta. Pe tot parcursul discursului, din public au fost primite aplauze şi aclamaţii „Bravo, Mihai!”.

Preşedintele interimar a ţinut să comenteze de asemenea şi decizia premierului Vlad Filat de a depune flori la piatra de temelie a monumentului victimelor deportărilor din regiunea Gării feroviare. „Domnule, şi acea piatră de la gară tot Ghimpu a instalat-o. A condamna regimul totalitar comunist nu înseamnă a fi împotriva relaţiilor cu Federaţia Rusă sau a opri reformele, înseamnă a construi viitorul în baza trecutului”, a declarat Ghimpu.


Filat: Acum 70 de ani, teritoriul actual al Republicii Moldova a fost ocupat forţat de către fosta Uniune Sovietică

"Acum 70 de ani, teritoriul actual al Republicii Moldova a fost ocupat forţat de către fosta Uniune Sovietică, ca şi consecinţă a Pactului Molotov-Ribbentrop, act condamnat de nenumărate ori în Republica Moldova." Declarația aparține premierului Vlad Filat, lider al PLDM, lansată azi, 28 iunie, la depunerea de flori de la piatra de comemorare, consacrată victimelor represiunilor staliniste de la Gara de trenuri.

„Şi aici aş vrea să enunţ prevederile Declaraţiei de Independenţă, în care, într-o manieră exhaustivă, sunt condamnate evenimentele ce au avut loc acum 70 de ani”, a spus Flat. Premierul a accentuat că, în urma acelei ocupaţii, au avut de suferit şi au fost deportaţi foarte mulţi oameni.

La acţiune au mai participat membri ai Cabinetului de Miniştri și parlamentari.PCRM: "Jos Ghimpler! Alianța - marș afară!"

"Jos Ghimpler! Alianța - marș afară!" Cu așa lozinci un grup de protestatari comuniști au venit în fața Palatului Republici, ca să ceară demisia președintelui interimar Mihai Ghimpu.

"De ce PDM nu dă dovadă că este un partid de centru stânga? De ce susține această alanță radicală și este un avocat al lui Ghimpu? Jos cvartetul liberal", a declarat secretarul general al PCRM, Iurie Muntean.

"Alianța s-a speriat și a fugit de aici cu coada între picioare. Noi spunem nu unioniștilor și contrabandiștilor", a comentat deputatul PCRM, Igor Dodon.

Sursa ştirilor: Unimedia

Niciun comentariu: