vineri, 25 martie 2011

Ion Iovcev: “Tiraspolul este un oraş îmbătrânit, în care predomină foştii militari din toată Uniunea Sovietică"

Arena.MD: Românii din Transnistria, nişte extratereştri uitaţi

Ion Iovcev: “Tiraspolul este un oraş îmbătrânit, în care predomină foştii militari din toată Uniunea Sovietică. Dispar fizic foarte mulţi oameni, tinerii moldoveni sunt prinşi cu arcanul la oastea transnistreană”

Opt directori de şcoli din Transnistria au fost invitaţi în România. Iniţiativa i-a aparţinut lui Eugen Tomac, secretar de stat la Departamentul Românilor de pretutindeni.
Oficialii de la Bucureşti au putut auzi pe viu ce înseamnă politica de deznaţionalizare brutală a românilor din Transnistria. Aceşti oameni fac un adevărat apostolat într-un mediu ostil şi merită recunoştinţa noastră.


Maria Ungureanu, directoarea Gimnaziului-internat pentru copii orfani din Tighina (Bender):

 “Am venit împreună cu toţi directorii liceelor şi gimnaziilor din Transnistria cu predare în grafia latină.
Am fost invitaţi de Departamentul Românilor de Pretutindeni. Am fost primiţi foarte bine la Senat, la Palatul Cotroceni. Am avut discuţii despre situaţia de la noi din Transnistria.
În Gimnaziul-internat pentru orfani avem 100 de copii şi 60 de lucrători.
Situaţia este aceeaşi. Ruşii caută în orice chip să ne izgonească de pe acel teritoriu, să fie duşi copiii din internat  fiindcă ei vor să ne ia clădirile care au fost foarte bine amenajate.
Nu avem dreptul să primim niciun ajutor material pentru copii, acordat de organizaţiile neguvernamentale. În ultimii 10 ani, nu am mai putut primi ajutoare pentru copii.
La trecerea vămii transnistrene, donatorii au obligaţia să plătească vama încă 100% din valoarea mărfii. De aceea, practic nu mai putem face nimic pentru supravieţuirea copiilor.
Nu poţi să întreţii un copil orfan cu 24 de lei moldoveneşti.
Dacă mai au totuşi curaj unele organizaţii neguvernamentale, suntem obligaţi să scoatem copiii în afara oraşului, la distanţa de 15 kilometri, într-un sat vecin, pentru a-i îmbrăca sau încălţa. Aşa se întâmplă şi cu darurile de Crăciun şi de Paşti.

- Aşa se întâmplă şi cu orfanii din orfelinatele ruşilor sau ucrainenilor?

- Au orfelinatele lor, s-au separat de noi şi nu au problemele noastre. Noi ne aflăm sub jurisdicţia R. Moldova şi copiii vin din raioanele apropiate din Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă. Până în 2004, am avut şi clase ruseşti. În 2004, când ne-au blocat peste o lună, ni s-a tăiat apa, lumina pentru copii. Peste 70 de miliţieni stăteau pe teritoriul şcolii, ne-au sigilat toate uşile. A fost straşnic. Noi nu am făcut niciodată politică. Şcoala era româno-rusă. Avem copii şi din partea stângă a Nistrului. Deci, ministerul de la Tiraspol cu fişa de repartizare. În 2004, am fost acuzaţi de românizare şi toate clasele de rusă au fost retrase. Au rămas numai clase româneşti.
Când au încercat să ne ocupe clădirile, ei aveau machete cu locul fiecărui copil şi noaptea au vrut să-i ia şi să-i ducă în şcolile lor cu handicapaţi. Şcoala noastră e normală. Şi cu noi voiau să se răfuiască. Toată noaptea au fost în şcoală forţele de pacificare, OSCE, poliţia. Tentativa lor a eşuat şi peste două- trei zile s-au retras de pe tereitoriul şcolii. Nu putem duce acolo manuale, îmbrăcăminte, încălţăminte.

- Oamenii obişnuiţi din Tighina, indiferent de etnie, ce zic?

- Dezinformarea care se face acolo este de aşa natură, încât oamenii încep să creadă. Dacă 20 de ani asculti una şi aceeaşi informaţie - uite aista-i duşman, aista-i prieten. Tinerii de azi erau atunci copii. Ei nu au auzit alte informaţii şi chiar cred că aşa este. Iar ruşii obişnuiţi nu ştiu adevărul. La televizor, la radio li se repetă de 20 de ani că românii sunt duşmanii lor. Mulţi tineri nu au trecut niciodată peste Nistru, nu au fost la Chişinău niciodată. Pleacă în excursii în Rusia, la muncă în Rusia şi în Ucraina. Ei nu ştiu nimic despre istoria noastră. Dacă în 1992, la Liceul Alexandru cel Bun erau 2000 de copii, acum are 700 de copii. Din cauza propagandei şi presiunii ruşilor. Oamenii se tem că vor fi concediaţi de la locul de muncă. Pleacă la muncă şi îşi iau copiii cu ei. Acolo învaţă în şcolile ruseşti şi se pierd”.Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din oraşul Tiraspol:

“Activez din 27 mai 1992 în această funcţie. S-au schimbat multe. Acest liceu este meritul tuturor colegilor mei, pentru că noi suntem foarte uniţi şi fiecare şcoală reprezintă o verigă.
Avem 200 de elevi, comparativ cu 880 de elevi, câţi aveam în 2003. Numărul lor s-a redus după evenimentele dramatice din 2004, când au intrat agenţii ruşi şi au devastat tot în liceul nostru.
Jumătate de an am stat în stradă. Ni s-au luat toate documentele. KGB-ul din Tiraspol i-a chemat pe parinti şi le-a cerut să renunţe la şcoala românească. Altfel vor fi concediaţi.
Aşa s-a redus numărul moldovenilor români din stânga Nistrului.
Frica este principala cauză, a doua este migraţia tineretului.
Tiraspolul este un oraş îmbătrânit, în care predomină foştii militari din toată Uniunea Sovietica.
Conducerea de varf a separatismului este controlată de Antiufeev-Şevţov. Dispar fizic foarte mulţi oameni, tinerii moldoveni sunt prinşi cu arcanul la oastea transnistreană. Apoi sunt pregătiţi să fie carne de tun contra R. Moldova. Au dispăarut şi tineri de alte naţionalităţi.
În Transnistria sunt 8 şcoli cu predarea în limba română. Până în 2004, erau peste 5000 de copii la şcoli româneşti.
Noi învăţam în trei schimburi, cu pauză de 5 minute între ore. Aveam grădiniţe de limba română în Tiraspol. Dacă eram susţinuţi, numărul elevilor era mult mai mare acum.
Am rămas singuri în faţa duşmanilor. Luptăm pentru adevărul istoric, pentru educaţie în limba română. Numai prin şcoala românească ne mai putem salva. Copiii pot continua studiile la Chişinău sau în România, în Uniunea Europeană.
S-a făcut un sondaj în Transnistria. La întrebarea dacă doresc aderarea la Uniunea Europeană, 60% din populaţie a răspuns pozitiv.
Orice regim dictatorial a putut menţine situaţia prin frică. Noi ne aflăm într-o rezervaţie închisă, ruptă de lumea exterioră.
Toată presa este numai în limba rusă, inclusiv televiziunea. Populaţia mai în vârstă primeşte aceste informaţii ca adevăr absolut. Au peste 150 de şcoli în limba rusă în toată Transnistria. Fac raportări false: pun 3-4 copii de care zic apoi că ar fi moldoveni.
În 2003, înainte de accidentul rutier în care am nimerit, a venit un colaborator al “mgb”-ului şi procuraturii din Tiraspol şi s-a interesat de existenţa şcolii. Apoi a avut loc accidentul.
În 2004, ne-au devastat şcoala, iar organismele internaţionale s-au interesat de noi. Eu am fost la Washington, m-au invitat la Departamentul de Stat american, după devastarea şcolii noastre. Am stat o săptămână acolo, iar când m-am întors m-au ameninţat cu moartea.
La Tiraspol niciun om nu este apărat, se poate aştepta la orice. Dar dacă te temi, este şi mai rău. Ruşii îi atacă mai mult pe cei slabi.
Noi suntem cetăţeni ai României şi trebuie să avem protecţie şi din partea României. România este un stat al Uniunii Europene şi mebră NATO. Nu oricine ajunge la Departamentul de Stat american...
Prin metodele staliniste, ei fac să dispară fizic mulţi oameni”. 


Eugen Tomac, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni:

”Este o vizită importantă pe care Guvernul României a organizat-o în aceste zile. Ne propunem ca prin dialogul deschis şi transparent cu directorii unităţilor de învăţământ de limba română să dăm un mesaj limpede că statul român e preocupat de soarta românilor care întâmpină dificultăţi. Au existat o serie de discuţii extrem de importante la Parlament, la Comisia românilor de pretutindeni din Camera Deputaţilor, unde există şi un reprezentant pentru românii din Republica Moldova şi la Comisia pentru învăţământ din Senatul României. Acolo au fost abordate toate problemele delicate cu care se confruntă directorii acestor unităţi de învăţământ.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit delegaţia directorilor din Transnistria şi a ţinut să le transmită în mod direct susţinerea şi preocuparea permanentă a statului român faţă de situaţia în care se află românii din Transnistria. Traian Băsescu i-a asigurat că România priveşte spre copiii românilor din Transnistria ca la propriii ei copii. Ceea ce este extrem de important, fiindcă nu putem face minuni peste noapte, dar trebuie să fim solidari cu ei”.

Viorel Patrichi

Niciun comentariu: