joi, 28 iulie 2011

Ajutor pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să studieze în România

Reprezentanţii organizaţiilor studenţilor basarabeni din România au anunţat că tinerii din Republica Moldova pot conta pe ajutorul lor în procesul de admitere la liceele şi universităţile din România, transmite Info-Prim Neo.
„Voluntari de la organizaţiile de studenţi basarabeni din România se vor afla la consulatele româneşti din Republica Moldova pentru a oferi candidaţilor ajutor la completarea şi depunerea dosarelor, pentru a le da sfaturi şi pentru a împărtăşi din experienţa proprie. De asemenea, tinerii înmatriculaţi la liceele şi universităţile din România vor fi întâlniţi de reprezentanţi ai organizaţiilor la gară pentru a fi ajutaţi să se deplaseze la locurile de cazare şi să se familiarizeze cu oraşul”, a declarat joi, 28 iulie, la o conferinţă de presă Irina Bîstriţchi, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni Timişoara.

Se mai preconizează consultarea tinerilor la depunerea documentelor originale la instituţiile de învăţământ după înmatriculare şi la obţinerea permisului de şedere pe perioada studiilor.

„Îndemn tinerii din Republica Moldova să depună dosarele pentru a continua studiile în România. Nu o fac cu scopul de a „exporta creier”, după cum am fost acuzat de unii, ci pentru că înţeleg că e o şansă să se formeze într-un nou anturaj şi într-un alt mediu cultural”, a menţionat Ştefan Miron, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni Bucureşti.

Potrivit lui Ştefan Miron, organizaţiile studenţilor basarabeni din România se implică în mai multe componente ale procesului de înmatriculare. Datorită insistenţelor de care au dat dovadă, anul trecut s-a reuşit obţinerea a 1000 de locuri suplimentare pentru candidaţii basarabeni, cu finanţare de la guvern, dar fără bursă. De asemenea, în urma demersurilor organizaţiilor de studenţi basarabeni, a fost lichidată anul trecut taxa de 120 euro pe an care o achitau studenţii basarabeni în România pentru permisul de şedere.

În fiecare an, Organizaţia Studenţilor Basarabeni Bucureşti, Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni Galaţi, Asociaţia Tinerilor Basarabeni Iaşi, Organizaţia Studenţilor Basarabeni Timişoara, precum şi organizaţiile de studenţi basarabeni din alte centre universitare, desfăşoară proiectul „Adoptă un Boboc”, în cadrul căruia sunt efectuate un şir de acţiuni ce facilitează integrarea elevilor şi studenţilor din Republica Moldova în mediul academic, social şi cultural românesc.

Perioada de admitere pentru tinerii din Republica Moldova la studii în România va fi între 31 iulie şi 8 august. În anul acesta sunt propuse 5000 de locuri. 

Niciun comentariu: