marți, 5 iulie 2011

Aşteptări de la OSCE: Delegaţia Parlamentului RM participă la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare OSCE

Comunicat de presă

Reglementarea conflictului transnistrean este unul dintre principalele subiecte incluse pe agenda sesiunii anuale a Adunării Parlamentare OSCE, care se va desfăşura în perioada 6-10 iulie 2011, la Belgrad, Republica Serbia.

La reuniune participă o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, formată din deputaţii Simion Furdui, Stella Jantuan şi Vasili Şova.

Rezoluţia privind Republica Moldova, care urmează a fi discutată în cadrul sesiunii, a fost elaborată de deputatul suedez Walburga Habsburg Douglas.
Potrivit proiectului propus, Adunarea Parlamentară OSCE urmează să solicite reluarea discuţiilor de soluţionare în formatul 5+2, cu participarea mediatorilor din Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE, UE şi SUA, continuarea eforturilor cu privire la măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în Republica Moldova, precum şi să se adreseze Federaţiei Ruse pentru a relua şi finaliza procesul de retragere a trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul OSCE.

Timp de patru zile, la Belgrad, se vor desfăşura şedinţa Comitetului Permanent al AP OSCE, sesiunea comună a celor trei Comitete Generale ale AP OSCE – pentru Afaceri Politice şi de Securitate, pentru Afaceri Economice, Ştiinţifice, Tehnologice şi Mediul Ambiant, pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Probleme Umanitare, precum şi reuniuni în cadrul fiecărui comitet.

Agenda sesiunii include dezbateri speciale la subiectul „Consolidarea eficienţei OSCE – un nou început după summitul de la Astana”. Totodată, în cadrul reuniunii, membrii Adunării Parlamentare OSCE vor discuta şi adopta peste 25 de rezoluţii care vizează situaţia politică a statelor din regiunea Mării Mediteranene, securitatea informatică, combaterea crimei organizate, traficul de organe umane, securitatea alimentară, energia nucleară etc. În ultima zi a sesiunii, parlamentarii AP OSCE vor adopta Declaraţia de la Belgrad – documentul final al reuniunii.

Peste 250 de parlamentari din circa 50 de ţări sunt aşteptaţi să participe la cea de-a XX-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE.


Secţia Relaţii cu mass-media a
Parlamentului Republicii Moldova

Detalii privind desfăşurarea sesiunii anuale a Adunării Parlamentare OSCE găsiţi pe site-ul www.oscepa.org

Niciun comentariu: