miercuri, 13 iulie 2011

A decedat Alexandru Gromov, cunoscut ca autor de scrieri ştiinţifico-fantastice, publicistice şi traducător

După o boală grea şi îndelungată s-a stins din viaţă, în ziua de 12 iulie 2011, unul dintre veteranii scrisului românesc din Basarabia, Alexandru Gromov – prozator, eseist şi traducător.

S-a născut pe data de 22 aprilie 1925 în oraşul Ismail.

A făcut studii primare la Brăila, apoi la Liceul „Sf.Andrei” din Bucureşti, unde l-a avut ca profesor pe distinsul critic şi istoric literar Şerban Cioculescu.


A absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. În anii războiului se evacuează în Ural, muncind lăcătuş şi strungar la o mare uzină metalurgică. Revenind în Moldova, lucrează la ziarul din Durleşti (1947-1956); la editurile Şcoala Sovietică şi Cartea Moldovenească; colaborează la „Literatura şi arta”, la revistele „Columna”, „Noi”, a fost secretar de redacţie, stilizator la revista „Moldova” (1966-1996). Deţinător al titlului de Maestru al Literaturii şi al medaliei Mihai Eminescu, laureat al Premiului Uniunii scriitorilor din Moldova (2002), laureat al Premiului de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Alexandru Gromov este cunoscut ca autor de scrieri ştiinţifico-fantastice şi publicistice pentru copii şi tineret. 

A debutat editorial cu romanul gen SF Taina Luceafărului (1957, în colaborare). A semnat numeroase lucrări de proză, printre care Lăstarii răzbat primăvara, Era sputnicului, O vacanţă în cosmos, … Şi unul pentru toţi!, Sâmburii adevărului, Comoara cu brâu de argint, Secolul vitezei, Alba culoare a înţelepciunii şi altele. A tradus din operele unor importanţi scriitori, precum Alberto Moravia (Ciociara), Gustave Flaubert (Madam Bovary), Herbert Wells (Războiul lumilor), Lessing (Emilia Calotti) ş.a.

Creaţia literară şi publicistică a lui Alexandru Gromov rămâne în patrimoniul culturii noastre naţionale, iar amintirea omului, prietenului, colegului va fi mereu neîntinată în inimile celor care l-au cunoscut şi apreciat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepţii.


Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova

Un comentariu:

Eleonora Lisnic spunea...

Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Alexandru Gromov.