miercuri, 6 iulie 2011

Etapa actuală a negocierilor RM – UE

Comunicat de presă

Cea de-a şaptea rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană

Cea de-a şaptea rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a avut loc la 5 iulie curent, la Bruxelles. Delegaţia RM a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, iar cea a UE de către Directorul executiv pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Miroslav Lajcak.


Părţile au constatat un nou progres în ce priveşte negocierea Preambulului, Obiectivelor şi Principiilor Generale ale Acordului, inclusiv şi prevederile Instituţionale, Generale şi Finale, fiind atins un acord provizoriu referitor la dimensiunea parlamentară şi cea în domeniul cooperării cu societatea civilă.

De asemenea, au avansat negocierile la Capitolul Justiţie, Libertate şi Securitate, fiind aproape de atingerea unui acord provizoriu. Au continuat negocierile asupra a 3 capitole din cele 24 la compartimentul Cooperarea Economică, Sectorială şi Financiară.

Delegaţiile au avut un schimb de informaţii referitor procesul de pregătire pentru lansarea negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, partea moldovenească salutând aprobarea mandatului Comisiei Europene de către Consiliul UE. Delegaţia UE la rândul său a luat notă de cel de-al doilea raport de progres prezentat la 30 iunie curent de către autorităţile de la Chişinău.

La finalul rundei, s-a convenit ca următoarea rundă de negocieri să fie stabilită pentru toamna anului curent la Chişinău, între timp părţile vor continua discuţiile în cadrul Grupurilor de lucru prin intermediul videoconferinţelor.

Sursa: Serviciul de presă al MAEIE

Reuniunea Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

La 5 iulie curent la Chişinău a avut loc reuniunea Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Moldova-UE, în cadrul căreia s-a discutat procesul de implementare şi evaluare a proiectelor Parteneriatului în perioada 2010-2011. La eveniment au participat Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, şi Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc.

 

Participanţii la reuniune au apreciat nivelul de implementare a iniţiativelor Parteneriatului de Mobilitate şi au salutat lansarea a 7 iniţiative noi, care urmează sa fie realizate în perioada 2011-2012. Este vorba de protecţia membrilor familiilor migranţilor rămaşi în ţara de origine, susţinerea implementării acordurilor de facilitare a regimului de vize şi readmisie cu UE,  consolidarea dialogului între Guvern şi societatea academică în domeniul migraţiei, consolidarea pieţii muncii RM şi promovării reîntoarcerii migranţilor, etc.

 

De altfel, în cadrul reuniunii a fost organizată pentru a doua oară o sesiune cu participarea  reprezentanţilor societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale, care implementează  proiecte în domeniul migraţiei şi azilului.

 

Participanţii au remarcat că Parteneriatul de Mobilitate contribuie la consolidarea cadrului instituţional şi la procesul de reforme pe plan naţional în domeniul migraţiei şi azilului, în conformitate cu cele mai bune practici ale UE. În mod special,  ei au salutat semnarea în aceeaşi zi, la Roma, a Acordului bilateral în domeniul migraţiei de muncă cu una dintre cele mai importante ţări de destinaţie din UE pentru cetăţenii RM - Italia. Acordul prevede facilităţi pentru integrarea migranţilor moldoveni pe piaţa muncii italiene şi beneficii de securitate socială. De asemenea, documentul va contribui la punerea în practică a schemelor de migraţie circulară cu acest stat.
Următoarea reuniune a Parteneriatului de Mobilitate va avea loc in toamna anului 2011.
Notă generală: Parteneriatul de Mobilitate reprezintă un instrument inovativ şi cuprinzător al Abordării Globale a Migraţiei pentru regiunile vecine din Estul şi Sud-Estul UE. Parteneriatul de Mobilitate RM-UE  a fost lansat la 5 iunie 2008. Mai multe detalii despre acest Parteneriat gasiti pe site-ul MAEIE http://www.mfa.gov.md/mobility-partnership-ro

Niciun comentariu: