marți, 19 iulie 2011

Guvernele SUA şi RM îşi conjugă eforturile în combaterea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive

Comunicat de presă

Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat două acorduri de colaborare în domeniul combaterii traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive

Ceremonia de semnare a avut loc astăzi la Chişinău. Din partea Republicii Moldova documentele au fost semnate de către Prim-ministrul Vlad FILAT, iar din partea Statelor Unite ale Americii – de către Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, Asif J.CHAUDHRY.


Prim-ministrul a menţionat, în declaraţia sa pentru presă, că aceste două documente au o importanţă majoră pentru fortificarea capacităţilor naţionale de prevenire, detectare şi contracarare a tentativelor de trafic ilicit de materiale nucleare şi radioactive.

Vlad FILAT a specificat că primul document, Planul Comun de acţiuni între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru combaterea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive, este rezultatul unor lucrări preparatorii complexe pe o perioadă de un an, iniţiate de Departamentul de Stat SUA prin Ambasada SUA de la Chişinău şi cuprinde toate aspectele necesare în acest sens.

„Planul prevede şi un angajament al părţii americane de a contribui cu resurse proprii la fortificarea sistemului naţional de răspuns din Republica Moldova, fapt pentru care mulţumim mult colegilor noştri”, a spus Prim-ministrul.

Vlad FILAT a menţionat că cel de-al doilea acord detaliază un compartiment mai îngust de colaborare între Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Departamentul Energiei din SUA privind cooperarea pentru prevenirea traficului ilicit de materiale nucleare şi alte materiale radioactive. În particular, Memorandumul de Înţelegere prevede posibilitatea furnizării gratuite Serviciului Vamal al Republicii Moldova de către Departamentul Energiei al SUA a echipamentelor şi materialelor staţionare şi mobile de detectare a radiaţiei, precum şi de instruire în domeniul serviciilor aferente, pentru a fi folosite pe teritoriul Republicii Moldova şi la punctele de trecere a frontierei.

„Aceste acţiuni vor permite securizarea frontierei de stat, inclusiv a frontierei externe a UE, prin dotarea instituţiei vamale cu echipament modern de detectare a radiaţiei, dar şi asigurarea securităţii lanţului internaţional de livrare a mărfurilor în conformitate cu Standardele-cadru ale Organizaţiei Mondiale a Vămilor”, a specificat Prim-ministrul.

Vlad FILAT a exprimat gratitudine Ambasadorului SUA în RM, Asif J.CHAUDHRY şi întregului popor american pentru suportul acordat Republicii Moldova.

La rîndul său, Asif J.CHAUDHRY a opinat că, prin semnarea acestor două acorduri, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova îşi unesc eforturile în combaterea unui fenomen extrem de periculos pentru securitatea şi pacea din întreaga lume – traficul ilicit de materiale nucleare şi radioactive.

„Republica Moldova devine parte a unui sistem internaţional pentru combaterea contrabandei cu materiale nucleare şi radioactive”, a declarat diplomatul american.

Ambasadorul a precizat că Planul Comun de acţiuni între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru combaterea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive conţine 45 de paşi, implementarea cărora va contribui substanţial la consolidarea capacităţilor Republicii Moldova în acest domeniu. Asif J.CHAUDHRY a mai spus că, deoarece documentul în cauză este foarte serios şi are consecinţe serioase, părţile vor face revizuirea periodică a calităţii implementării lui.

Ambasadorul s-a arătat încrezător că cooperarea dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii se va dezvolta în continuare şi a mulţumit Prim-ministrului Vlad FILAT pentru contribuţia lui în acest sens.

Niciun comentariu: