miercuri, 6 iulie 2011

Herman Van Rompuy: Cu cât mai mult veţi munci... Întrevederile cu Vlad Filat şi Marian Lupu

"Uniunea Europeană este pregătită să acorde sprijin în continuare Republicii Moldova în vederea implementării reformelor, aplicând principiul MAI MULT PENTRU MAI MULT". Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, după întrevederea cu prim-ministrul Vlad Filat.


Potrivit oficialului european, cu cât mai mult va face Moldova pentru a asigura buna desfăşurare a procesului de reformare, cu atât mai mult va face UE pentru a susţine acest proces.

"UE apreciază eforturile depuse de prim-ministru personal şi de Guvern. Ştim că reformele sunt foarte dificile şi suntem de acord că sunt foarte necesare pentru a asigura procesul democratizării acestui stat", a precizat preşedintele Consiliului European.

Rompuy a ţinut să sublinieze că priorităţile-cheie pe care Moldova trebuie să se axeze în continuare sunt lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului de drept. Alte aspecte importante ţin de implementarea unei legi antidiscriminare şi stabilitatea politică pe plan intern. Înaltul oficial a punctat că cel din urmă aspect depinde direct de alegerea şefului statului.

Potrivit premierului Vlad Filat, progresul pe care l-a înregistrat Moldova până în acest moment se datorează şi sprijinului oferit de UE. "Am demonstrat că Republica Moldova nu la nidel de declaraţii, ci de acţiuni implementează acest vast program de reforme care urmăreşte să aducă ţara noastră în marea familie europeană", a accentuat Filat.

"Am ajuns la etapa în care urmează să implementăm reforma Justiţiei, iar lupta împotriva corupţiei este o prioritate absolută în activitatea Guvernului", a mai adăugat şeful Cabinetului de Miniştri.

După discuţiile cu Vlad Filat, oficialul european va avea o întrevedere şi cu Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. În cadrul vizitei în Moldova, Preşedintele Consiliului European va mai avea întrevederi cu liderul PL, Mihai Ghimpu, şi cu liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Publika.md


Comunicat de presă

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Herman Van ROMPUY, Preşedinte al Consiliului European, după care cei doi oficiali au susţinut un briefing comun

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce vizează situaţia politică din ţara noastră, conflictul transnistrean, relaţiile moldo-comunitare şi perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova.

Prim-ministrul a exprimat gratitudine pentru sprijinul UE manifestat în repetate rînduri faţă de eforturile ţării noastre de consolidare a democraţiei şi integrare europeană, menţionînd că este onorat de faptul că Preşedintele Consiliului European a acceptat invitaţia de a vizita Republica Moldova.

„Această vizită demonstrează încă o dată dinamica pozitivă şi consistenţa dialogului politic moldo-comunitar. Sînt convins că ea va impulsiona dezvoltarea relaţiilor dintre RM şi UE”, a declarat Prim-ministrul.

Vlad FILAT a menţionat că autorităţile RM sînt angajate plenar în continuarea procesului de implementare a agendei reformelor asumate, în pofida situaţiei interne complicate.

Totodată, Premierul a opinat că progresele înregistrate în cadrul negocierilor pe marginea documentelor principale dintre UE şi Republica Moldova demonstrează existenţa unor premise reale pentru finalizarea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere, inclusiv privind Zona de liber schimb, dar şi implementarea cu succes a Planul de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

Vlad FILAT a reiterat cursul ireversibil al promovării reformelor în Republica Moldova, menţionînd în mod special că printre priorităţile imediate la capitolul respectiv sînt reforma sistemului judecătoresc şi combaterea corupţiei. Premierul şi-a exprimat speranţa că UE va acorda susţinerea necesară şi va încuraja acest parcurs în continuare.

La rîndul său, Herman Van ROMPUY s-a arătat mulţumit de stadiul de dezvoltare a relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE şi a estimat că ţara noastră ar putea fi „o istorie de succes” şi un exemplu pentru alte state aflate în proces de transformare democratică.

„Este un privilegiu pentru mine să mă aflu în Republica Moldova într-o perioadă atît de importantă de transformare”, a spus Preşedintele Consiliului European.

Oficialul a reconfirmat sprijinul total al UE pentru Republica Moldova în promovarea reformelor pentru o creştere economică durabilă şi sprijinirea acţiunilor pentru reintegrarea ţării.

Herman Van ROMPUY a apreciat efortul Guvernul RM şi al Prim-ministrului Vlad FILAT în promovarea reformelor, menţionînd că UE este dispusă să acorde asistenţă ţării noastre şi în continuare, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic, în baza principiului meritoriu.

În context, Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, care va avea loc la Varşovia , Polonia, în perioada 29 – 30 septembrie 2011, va constitui acel forum necesar pentru consolidarea relaţiilor UE cu ţările partenere şi un prilej pentru trasarea de noi obiective şi posibilităţi pentru statele cu adevărat hotărîte să adere la UE într-o perspectivă previzibilă, precum Republica Moldova.

Preşedintele Consiliului European a declarat că UE a început livrarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova în valoare de 550 mil. de euro prevăzute pentru perioada 2011-2013. Herman Van ROMPUY a mai spus că Republica Moldova, fiind lider în cadrul Parteneriatului Estic, urmează să beneficieze de suport suplimentar în acest cadru. Alte 50 de mil. de euro vor fi alocate de UE pentru reformarea sistemului judecătoresc şi a organelor de drept din Republica Moldova.

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului 


Chișinău, 06 iulie 2011 - Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Președinte al Parlamentului, a avut o întrevedere cu Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, călătoriile fără vize, acordul de liber schimb și reglementarea diferendului transnistrean, cu aportul Uniunii Europene, au fost principalele teme de discuție în cadrul întrevederii Președintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu cu Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Președintele Consiliului Europei, Herman Van Rompuy a declarat că “apreciem foarte înalt eforturile depuse și acțiunile întreprinse de Republica Moldova în promovarea reformelor care sunt foarte necesare și importante pentru a asigura prosperitatea și stabilitatea Republicii Moldova pe termen mediu și lung”.

Herman Van Rompuy a menționat că “este încurajator faptul că recentele alegeri locale au demonstrat încă o dată că există un vast sprijin din partea cetățenilor pentru procesul de reforme și vocația europeană a Republicii Moldova. Din câte cunoașteți, intenționăm să oferim sprijin concret și pe viitor, implementând principiul mai mult pentru mai mult. Cu alte cuvinte, cu cât mai mult va face Moldova pentru a promova procesul de reforme, cu atât mai mult va fi capabilă Uniunea Europeană să facă pentru a ajuta și sprijini acest proces”.

Herman Van Rompuy a spus că acest lucru se referă în special la acele domenii pe care Uniunea Europeană le vede ca priorități pentru consolidarea proceselor de dezvoltare democratică a Republicii Moldova – lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar și a celui de ocrotire a normelor de drept.

“Viteza, dar și calitatea acestui proces de reforme depinde mult de acțiunile autorităților moldave. Toate forțele politice trebuie să simtă responsabilitate pentru a cădea de comun acord și a găsi o modalitate de a depăși blocajul politic. Stabilitatea este o perspectivă pentru orice forță curajoasă”, a spus Herman Van Rompuy.

Referindu-se la procesul de soluționare a conflictului transnistrean, Președintele Consiliului European a spus că “avem nevoie acum de un acord în formatul formal de 5 + 2 de negocieri pentru a obține o rezolvare a acestui diferend”.

„Uniunea Europeană are o miză pentru viitorul Republicii Moldova. Rămâneți ambițioși cu privire la perspectivele privind calitatea de membru al Uniunii Europene pentru termen mediu. Dar, concomitent, rămâneți realiști în acțiunile de promovare a reformelor care se regăsesc în Acordul de asociere, Acordul de liber de schimb, în Acordul privind liberalizarea regimului de vize. Sunt convins că Republica Moldova va servi drept model pentru alte țări din această regiune”, a declarat în final Herman Van Rompuy.

Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a menționat în cadrul întrevederii că este satisfăcut de calitatea și viteza procesului de integrare europeană. “Suntem disponibili în continuare și vom asigura mai departe o abordare constructivă pentru a ajunge la finalizarea acestui proces de negocieri și semnare a Acordului de asociere, ceea ce reprezintă un pas strategic pentru Republica Moldova pe calea sa de integrare europeană”, a declarat Marian Lupu. Șeful statului a menționat că “reiterez intenția noastră fermă de a termina, până la finele acestui an, prima fază în procesul de liberalizare a regimului de vize și anume cea de aprobare a cadrului juridic și legislativ necesar pentru ca, nu mai târziu de finele acestui an, să mergem cu implementarea acestei noi legislații, ca să întrunim acele condiții care ne-ar permite să avansăm mai rapid pe cale de rezolvare a acestui subiect, care în final este regim fără vize pentru Republica Moldova”.

În cadrul întrevederii, Președintele interimar al Republicii Moldova a mulțumit pentru faptul că, pe 20 iunie a acestui an, a fost eliberat mandatul pentru demararea negocierilor oficiale privind Acordul de liber schimb și a solicitat autorităților europene ca, pe durata președinției poloneze în carul Uniunii Europene, să fie desfășurată, cel puțin, a doua rundă de negocieri oficiale în această direcție.

Ce ține de soluționarea diferendului transnistrean, Marian Lupu, a spus că Republica Moldova contează și mai de parte pe un rol activ al Uniunii Europene în contextul reglementării acestei probleme.

Serviciul de presă al Aparatului Președintelui Republicii Moldova

Niciun comentariu: