miercuri, 6 iulie 2011

În februarie 2012: rezultatele Recensământului general agricol din Republica Moldova

Comunicat de presă

Rezultatele finale ale Recensământului general agricol vor fi disponibile în februarie 2012


Constatarea a fost făcută în cadrul şedinţei Comisiei republicane pentru recensământul general agricol, convocată de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul căreia au fost examinate rezultatele efectuării primului Recensământ general agricol (RGA), în perioada 15 martie-15 aprilie 2011.


Până la 15 iulie urmează a fi elaborate datele preliminare principale privind RGA, printre care numărul unităţilor agricole, suprafaţa terenurilor şi numărul de parcele recenzate, efectivul de animale pe principalele specii pe ţară şi pe unităţi administrativ-teritoriale etc. Procesarea datelor recensământului urmează a fi finalizată în luna februarie 2012.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a atras atenţia membrilor Comisiei privind necesitatea stabilirii unor date care vor fi prelucrate în regim prioritar pentru a fi puse la dispoziţia instituţiilor şi persoanelor interesate. Totodată, Valeriu Lazăr a solicitat deschidere din partea autorităţilor publice centrale pentru prelucrarea calitativă a datelor şi implicarea în proces a mai multor instituţii publice, printre care Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. „Aceste date pot fi foarte utile pentru identificarea persoanelor ce au nevoie de ajutor social, dar şi pentru analiza informaţiilor şi planificarea dezvoltării teritoriului”, a declarat ministrul Economiei.

Potrivit datelor preliminare, au fost recenzate 905 mii de exploataţii agricole în mod exhaustiv, conform programului extins de recensământ, şi 13 mii de unităţi agricole de dimensiuni mici – prin metoda de sondaj, conform programului simplificat. Au fost supuse recenzării cca 2,25 milioane de hectare de terenuri deţinute de unităţile agricole şi primării, ceea ce constituie cca 99 la sută din datele evidenţei cadastrale.

Pentru desfăşurarea RGA au fost alocate în 67 milioane de lei, dintre care 34 de milioane au fost oferite de către Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA), un milion de euro de către Uniunea Europeană, iar 17 milioane lei – din bugetul de stat al Republicii Moldova.

6 iulie 2011
Sursa: Ministerul Economiei

Un comentariu:

Alexandru Tabacaru spunea...

Colaborarea dintre ministere este un lucru foarte eimportant. Este necesar ca aceasta colaborare sa nu ramana doar la nivel de declaratii seci ci sa fie intarite prin actiuni constructive bazate pe realitatile sociale cotidiene.