duminică, 3 iulie 2011

IPN: Marian Lupu reiterează că autostrada de lângă Palanca a fost cedată acum 10 ani

Acordul moldo-ucrainean care vizează cedarea de către Moldova a segmentul de autostradă Odesa-Reni de lângă Palanca a fost ratificat cu 10 ani în urmă, iar autorităţilor de acum nu le-a rămas decât detaliile tehnice, a declarat sâmbătă, 2 iulie, jurnaliştilor preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Întrebat dacă va pleca la Palanca pentru a se întâlni cu locuitorii satului, care sunt îngrijoraţi că nu vor mai putea avea acces la terenurile de dincolo de autostradă, Marian Lupu a declarat că va merge dacă va fi nevoie.

Republica Moldova şi Ucraina au semnat Tratatul cu privire la frontiera de stat în 1999, iar în 2001
Parlamentul de la Chişinău a ratificat Protocolul adiţional la tratat privind transmiterea în proprietatea Ucrainei a 7,7 kilometri din autostrada Odesa – Reni de lângă Palanca. În schimb, Moldova s-a ales cu 450 de metri din teritoriul Ucrainean pentru ieşirea la Dunăre, pe care s-a construit Portul Giurgiuleşti.

Joi, 30 iunie, Ucraina şi Moldova au demarat lucrările de amplasare a semnelor de frontieră în apropierea Palancăi. Locuitorii satului sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi autorităţile le-au promis că vor face un drum special pentru ei pe care să ajungă spre terenurile agricole, nu şi-au respectat promisiunea. 

 Autorităţile statului nu pot fi învinuite de netransparenţă în ceea ce priveşte cedarea către Ucraina a porţiunii de autostradă Odesa-Reni de lângă satul Palanca, Ştefan Vodă. Declaraţia aparţine ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, care s-a întâlnit sâmbătă, 2 iulie, cu locuitorii satului, transmite Info-Prim Neo.


„Dialogul a fost unul permanent. Nimeni nu ne poate acuza de netransparenţă şi de lipsă de informare. Este angajamentul nostru, iar ceea ce a fost semnat nu mai este negociabil. Nu există alt fel de a proceda”, a spus Iurie Leancă.


Ministrul spune că, începând cu anul 2009, autorităţile de la Chişinău au efectuat vizite în localitatea Palanca pentru a informa localnicii despre situaţie. „De ce am întins-o atât de mult cu demarcarea frontierelor? Pentru că din luna septembrie 2010 şi până acum am analizat atent cum vom face demarcarea pentru a evita ulterioarele probleme şi pentru a crea condiţii locuitorilor satului Palanca”, a menţionat Iurie Leancă.


Potrivit ministrului, Kievul întotdeauna a făcut presiuni pentru ca Moldova să finalizeze procedura de transmitere a porţiunii de drum, în conformitate cu angajamentul asumat prin Protocolul adiţional la Tratatul de frontieră, ratificat în 2001. Oficialii ucraineni au lăsat să se înţeleagă că, dacă procedura va fi tergiversată, vor cere persoanelor care traversează frontiera să facă dovada deţinerii a 1200 de euro sau echivalentul acestei sume pentru întreţinere pe perioada aflării pe teritoriul ucrainean. „Pe cine va lovi decizia de a prezenta 1200 de euro la frontieră, în cazul în care această decizie ar putea fi una funcţională? Sigur că în moldoveni, pentru că noi mergem masiv la ei, dar nu ei vin la noi”, a adăugat Iurie Leancă.


Iurie Leancă spune că la începutul săptămânii viitoare urmează să vină la Chişinău ministrul de externe al Ucrainei, iar pe agenda discuţiilor este şi situaţia de la Palanca.


Grupul de experţi din Republica Moldova şi Ucraina pentru transpunerea în teren a liniei frontierei a demarat în acestă săptămână lucrările de amplasare a semnelor de frontieră în apropierea satului Palanca. Vineri, 1 iulie, peste 200 de locuitori ai satului au protestat preţ de 3 ore, îngrijoraţi că nu vor avea acces la terenurile agricole pe care le au dincolo de şosea. 

Foto: MAEIE


Niciun comentariu: