duminică, 31 iulie 2011

Limba română facilitează comunicarea şi-i apropie pe oameni (opinii)


Cunoaşterea limbii de stat facilitează comunicarea dintre oameni şi contribuie la o mai bună aşezare a lucrurilor în Republica Moldova. Acestea sunt principalele motive ce determină mai multe persoane, vorbitoare de limbă rusă, să vină la cursuri la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” din capitală. 
Vineri, 29 iulie, ultima grupă de studenţi ai cursurilor din anul acesta de studii şi-a ridicat Certificatul de cunoaştere a limbii române, transmite Info-Prim Neo.


Printre studenţii sunt persoane de diferite vârste, profesii, însă pe toţi îi uneşte dorinţa de a cunoaşte limba română. Liubovi Dobrovenco, economistă de profesie, a declarat că, atunci când a venit la cursuri, cunoştea limba română, dar făcea greşeli şi aceasta îi crea bariere în comunicare. ,,Consider că fiecare persoană care locuieşte în Republica Moldova trebuie să cunoască limba oficială”, a spus ea.

Maria Tanurcova, susţine că în profesia de medic ORL se confruntă cu diverse situaţii şi cu oameni diferiţi, inclusiv cu cei care nu cunosc limba rusă şi atunci apare cea mai mare problemă. Ea spune că acum îi este mult mai uşor să activeze şi se înţelege cu orice pacient. De asemenea, pe lângă comunicarea de la serviciu, acum poate vorbi şi în locurile publice, şi cu prietenii, poate privi orice emisiune la televizor şi citi orice ştire.

Ludmila Vladiuc este psiholog şi susţine ferm că fiecare cetăţean al Republicii Moldova trebuie să vorbească limba română. Ea spune că, până a veni la cursuri, înţelegea limba română, nu şi vorbea. „Acum oricine mi se va adresa în română, voi putea şi îi voi răspunde neapărat în română”, spune Ludmila Vladiuc.

Eugeniu Furtuna, care este administrator în cadrul unei companii, susţine că a venit să studieze limba română pentru că e limbă de stat, o foloseşte la serviciu, dar cel mai determinant pentru el a fost faptul că logodnica sa e vorbitoare de limbă română şi a făcut acest gest pentru ea. Tânărul spune că ea, în semn de recunoştinţă, s-a înscris la cursuri de limbă rusă.

Coordonatorul cursurilor şi profesorul, Alexei Axan, a declarat că îl bucură faptul că la cursurile de limba română vin persoane care într-adevăr au dorinţa de a cunoaşte. El a apreciat mult, în special, efortul grupei respective de absolvenţi, care a demonstrat dorinţă deosebită de a studia româna, solicitând pe tot parcursul celor patru nivele un număr record de ore, comparativ cu alţi colegi. Profesorul a mai spus că la toamnă urmează să înceapă ciclul V, acesta se studiază în mare parte individual.

Potrivit lui Alexei Axan, aspectul cel mai complicat în procesul de studiere se dovedeşte a fi gramatica, dar până la sfârşitul cursurilor studenţii depăşesc această problemă, obţinând şi abilităţi de comunicare în limba română.

Profesorul a mai spus că în procesul de studiere sunt folosite diverse metode, inclusiv audio şi video. De asemenea, sunt folosite materiale didactice cu subiecte de actualitate, aducând drept exemplu interviul realizat de Agenţia Info-Prim Neo „Cetăţenii Republicii Moldova vor fi acceptaţi în Europa doar atunci când se vor simţi confortabil în limba oficială a ţării lor”, publicat la 19 aprilie 2010.

,,Ceea ce faceţi dumneavoastră, nu se limitează doar la un simplu proces de studiere, cum ai învăţa matematica sau un oarecare alt obiect din ştiinţele exacte, acesta este un efort social care vă priveşte nu doar pe dumneavoastră personal, dar şi membrii familiei dumneavoastră, pe oamenii din stradă. Cunoaşterea limbii române de către toţi locuitorii ţării este una din puţinele şanse pentru reaşezarea lucrurilor în ţara noastră pe un făgaş calm, general tolerant, în condiţiile actuale societatea fiind extrem de polarizată, inclusiv pe criterii lingvistice ”, a menţionat Valeriu Vasilică, director al Agenţiei Info-Prim Neo, care s-a arătat onorat de invitaţia de a înmâna Certificatele de cunoaştere a limbii române.

Anul acesta, la Casa Limbii Române ,,Nichita Stănescu”, director Alexandru Bantoş, au studiat limba română 20 de grupe de studenţi, fiecare grupă a câte 12-15 persoane. 

Niciun comentariu: