joi, 28 iulie 2011

Mitropolia Basarabiei răspunde acuzaţiilor eparhiei de Odesa în cazul bisericii româneşti de la Hagi Curda


Mitropolia Basarabiei a respins acuzaţiile şi atacurile lansate recent de eparhia de Odesa a Bisericii Ortodoxe Ruse privind canonicitatea şi validitatea slujbelor oficiate de clericii săi canonici, acuzaţii survenite după ce, la 16 iulie, la Hagi Curda, sat românesc din sudul Basarabiei, în prezent aflat în componenţa Ucrainei, a fost sfinţită Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel', singura de pe teritoriul ucrainean aflată în subordinea Mitropoliei Basarabiei, parte a Patriarhiei Române.


Protoiereul Andrei Novikov, secretarul de presă al eparhiei de Odesa, declara săptămâna trecută pentru agenţia de ştiri Regnum că slujbele oficiate de către preoţii Mitropoliei Basarabiei în biserica românească de la Hagi Curda /Camâşovca/, raionul Ismail, 'n-ar avea putere divină', el reluând, totodată, acuzaţiile la adresa Mitropoliei Basarabiei, pe care a numit-o 'schismatică şi necanonică'.

'Aceste atacuri asupra Mitropoliei Basarabiei sunt motivate secular-politic şi nu au nimic în comun cu adevăratul duh al Ortodoxiei, care este unul al păcii, al bunei înţelegeri, al împreună-lucrării şi al dragostei', se arată într-un comunicat al biroului de presă al Mitropoliei Basarabiei, citat miercuri de Arena.md.


'Respectivele atacuri, evident românofobe, se produc în situaţia în care Eparhia Odesei (Patriarhia Moscovei) desfăşoară de mai mulţi ani de zile activităţi de legitimare morală, încurajare şi susţinere făţişă a regimului politic ilegal şi banditesc instalat la Tiraspol. Astfel, prin faptele şi implicaţiile sale de natură politică, Eparhia Odesei (Patriarhia Moscovei) subminează interesul firesc de bună-vecinătate şi de cooperare între Republica Moldova şi Ucraina. Mai mult, aceste fapte şi implicaţii politice sunt îndreptate împotriva suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova', subliniază comunicatul.

Mitropolia Basarabiei aminteşte în acelaşi comunicat că este o structură ortodoxă canonică, parte componentă a Patriarhiei Române, că ierarhul ei este mitropolit canonic, membru cu drepturi depline al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar jurisdicţia sa canonică este Republica Moldova, având ca drept să primească sub oblăduirea sa părintească, la cerere liber exprimată, orice comunitate de etnici români ortodocşi din spaţiul ex-sovietic.

Comunitatea din Hagi Curda, precizează Mitropolia Basarabiei, 'nu a încălcat nici o lege a statului ucrainean sau internaţională şi, dimpotrivă, această comunitate, înzestrată cu personalitate juridică ucraineană, a fost înregistrată oficial de către Secţia pentru Problemele Religiilor din cadrul Administraţiei de Stat a regiunii Odesa, având denumirea: Parohia Ortodoxă Autonomă "Sfinţii Petru şi Pavel" din satul Komâşivka, raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina'.

Mitropolia Basarabiei semnalează, de asemenea, că ameninţările, presiunile şi intimidările împotriva credincioşilor săi de la Hagi Curda, sat unde 99% din cei aproape 4000 de oameni sunt români, s-au intensificat după sfinţirea bisericii. 'Mesajele venite de la Eparhia de Odesa (Patriarhia Moscovei), structură ecleziastică care desfăşoară, de ani buni, o campanie de deznaţionalizare a etnicilor români, urmăresc să-i descurajeze pe creştinii din Hagi Curda să frecventeze sfântul locaş al Mitropoliei Basarabiei. Cazul este ieşit din comun: ortodocşii sunt ameninţaţi de către ortodocşi. Este regretabil că asemenea lucruri se întâmplă în secolul XXI', se mai spune în comunicat.

În acest context, Mitropolia Basarabiei face apel la conducerea Euroregiunii 'Dunărea de Jos" să monitorizeze respectarea drepturilor şi libertăţile religioase ale credincioşilor din localitatea Hagi Curda, subliniind că rămâne deschisă spre dialog şi colaborare cu structura locală a Bisericii Ruse de la Odesa, pentru a depăşi orice neînţelegere, spre binele Ortodoxiei şi al Bisericii lui Hristos.


Agerpres
Niciun comentariu: