duminică, 3 iulie 2011

Parteneriatul României cu SUA – interviu cu Nicolae Toboşaru

Interviu de Ion Petrescu

Nicolae Toboşaru este profesor asociat la Masterul de Securitate Europeană al Universităţii din Oradea şi co-editor al ineditei reviste ,,The Romanian Journal of Security Studies”.
A publicat două volume cu impact în lumea diplomatică: Parteneriatul strategic dintre România şi SUA - Fragmente de istorie în interviuri în 2009 şi Parteneriatul strategic dintre România şi SUA - Istorie şi semnificaţii geopolitice, în 2010.


- Care ar fi principalele convergenţe istorice ale relaţiilor româno-americane?

- Una dintre tezele pe care le susţin în acest volum afirmă convingerea că acest parteneriat strategic nu este un moment de evoluţie spontan şi accidental, în spaţiul istoric de interacţiuni bilaterale. Ci un corolar, al unei linii de evoluţie ascendentă şi un moment de început al unui nou capitol al istoriei româno-americane, cel al relaţiei de parteneriat şi alianţă.

Deşi în termenii săi formali, parteneriatul strategic nu are un precedent în istoria relaţiilor bilaterale, el are, însă, un suport istoric real. Pledoaria mea se sprijină pe existenţa unui şir de evenimente, presărate în timp şi având semnificaţia de precursori ai parteneriatului lansat în 1997.

Interviul

Niciun comentariu: