joi, 21 iulie 2011

Primăria Palanca solicită mai multe privilegii pentru săteni

Primăria satului Palanca pledează pentru negocierea unui acord cu partea ucraineană care să prevadă pentru locuitorii din zonă mai multe privilegii pe porţiunea de traseu Odesa-Reni cedată Ucrainei, inclusiv în ceea ce priveşte realizarea producţiei agricole.

Contactată de Info-Prim Neo, Larisa Voloh, primarul localităţii, a declarat că şi comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în piaţa autorizată nu au venituri pe motiv că pe această porţiune de drum sunt instalate semne rutiere care interzic staţionarea transportului.

„Este o problemă care nu ţine atât de partea moldovenească, cât de cea ucraineană. Nu ştiu în ce bază, dar este interzisă staţionarea transportului. Omul stă cu nişte fructe şi legume o zi întreagă, fără să aibă cumpărători. Nu ştiu dacă există vreo legislaţie naţională care ar interzice activitatea economică pe acest traseu, chiar dacă acest traseu este unul de tranzitare, aparţinând unui alt stat”, a menţionat Larisa Voloh.

Potrivit primarului, în acordul de transmitere a acestui teren părţii ucrainene nu sunt stipulate clar privilegiile de care se pot bucura locuitorii din regiune, nu se vorbeşte nimic despre utilizarea acestui tronson de drum în domeniul economic, decât în preambul, dar nu există un punct expres.

În opinia Larisei Voloh, este oportun să fie creat încă un loc autorizat de comerţ în zonă. „Am putea vorbi pe viitor şi de crearea unui parteneriat moldo-ucrainean în cazul comerţului din acea zonă, noi realizăm – ei sunt cei care procură ori viceversa”, a menţionat Larisa Voloh.

Grupul de experţi din Republica Moldova şi Ucraina pentru transpunerea în teren a liniei frontierei au demarat, la sfârşitul lunii iunie, lucrările de amplasare a semnelor de frontieră în apropierea satului Palanca. Pe porţiunea de drum de lângă sat îşi realizează Palanca producţia agricolă locuitorii din satul Olăneşti, Crohmaz, Tudora, Palanca. 

Niciun comentariu: