duminică, 17 iulie 2011

Un Mihai Ghimpu care face mături, un Vladimir Voronin care trăieşte la limita sărăciei, în timp ce soţia lui Vladimir Filat a plecat în Italia (video)

Soţia lui Vladimir Filat îngrijeşte bătrâni în Italia, Mihai Ghimpu lucrează cu ziua şi vinde mături ca să-şi întreţină familia, iar Vladimir Voronin îşi duce batraneţile într-un apartament îngust, cu o pensie mică.

Una peste alta – Marian Lupu declară că este un liberal convins şi că e gata să se unească cu comuniştii. Nu vă spunem poveşti! Este soarta pe care o trăiesc tizii înalţilor oficiali. Deşi poartă aceleaţi nume, viaţa lor arată cu totul altfel.

Cine nu-l stie pe Mihai Ghimpu? Nu, nu pe el – pe Mihai Ghimpu, cel care sta in extrema dreapta a... satului Tabani.


Un taran modest, de 41 de ani, care la prima vedere s-ar parea ca n-are nimic comun cu deputatul Mihai Ghimpu. Si totusi, au in comun o problema! Dihorii! Doar ca Ghimpu de la Tabani le-a gasit ac de cojoc. Si mai e un cuvant pe care ambii Mihai Ghimpu il folosesc des. Unuia ii cam incurca... altuia ii foloseste.

Cu Mihai Ghimpu tot Tabaniul se mandreste. Asta e... Ca sa-si intretina familia, Mihai Ghimpu praseste cu ziua, iar seara se aseaza pe scaunelul din spatele casei si coase maturi.

Mergem acum putin, putin mai spre centru, la Colicauti. Aici l-am gasit pe Marian Lupu. Are 33 de ani, nu prea inalt... si chiar multumit ca nu are 2 metri, ca si tizul sau. De vorbit, vorbeste scurt si clar. Si nu-i prea plac neologismele, in schimb, acasa sunt toate puse la punct, exact ca-n parlament.

Si in politica se pricepe si declara raspicat: "Eu sa fi fost in locul lui Marian Lupu posibil sa ma alatur de comunisti sa se termine calvarul asta.”

Ca sa intregim alianta, l-am cautat si pe Vladimir Filat. Tizul premierului locuieste in satul in care s-a nascut si prim-ministrul - Lapusna.

Vladimir Filat este cu 3 ani mai tanar decat consateanul sau – premierul. Iar sotia lui Filat ...a celuilalt Filat, este plecata in Italia.

Pe Vladimir Filat nu l-am gasit acasa. Vecinii spun ca el organizeaza des “consultari” la barurile din sat. Chiar si asa satenii il stimeaza. Numai numele cat face!

In opozitie se afla Vladimir Voronin. Un batranel carunt de 74 de ani din Chisinau. Sa facem cunostinta.

Ocupatia sa preferata e sa stea in foisorul de langa bloc si sa critice guvernantii. Se lauda ca il cunoaste pe tizul sau. Si cam atat!

Se intretine din pensia mica pe care o primeste si nu se plange ca are un singur sacou in garderoba. Desi uneori ii pare rau ca are doi fii, dar niciunul ca al lui Vladimir Voronin.

Majoritatea politicienilor din Moldova au tizi. Oficial, avem inregistrati doi Vladimiri Filat si un Vlad Filat, altul decat premierul, 15 persoane cu numele Marian Lupu, 13 Mihai sau Mihail Ghimpu, 16 Vladimir Voronin, si tot 16 Igor Dodon. Vladimir Plahotniuc are un tiz la Cahul, iar Dorin Chirtoaca – unul la Straseni. In acelasi timp, in Republica Moldova exista 6 persoane cu numele Dmitrii Medvedev. Probabil toti ar avea sa transmita un mesaj mai marilor care poarta aceleasi nume ca si ei.


Un comentariu:

Aurica Papusoi spunea...

Excelent reportaj. Mi-a placut. Cred ca ar fi bine sa stie demnitarii nostri mai multe astfel de cazuri cum traiesc oamenii pe la tara - prea sunt ei cu capul in nori.