sâmbătă, 9 iulie 2011

Vlad Filat şi Igor Smirnov au stat de vorbă

Ce a discutat Filat cu Smirnov la Tiraspol

Se pare că meciul dintre Dacia Chişinău şi Iskra Rîbniţa nu a fost foarte interesant pentru Vlad Filat. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile premierului, care a menţionat că a discutat mai multe subiecte cu Igor Smirnov, în timp ce urmăreau jocul din tribune.


"Am discutat mai multe probleme, în special pe cea care ţine de reglementarea conflictului transnistrean. Urmează să ajungem în luna septembrie şi să pornim negocierile în formatul 5+2. Sper că vom reuşi să reluăm procesul pentru identificarea unei soluţii durabile", a comunicat prim-ministrul după încheierea meciului.
Potrivit oficialului, la acest capitol nu există divergenţe între Moldova şi Transnistria.

"Am vorbit şi despre problemele care vizează transportul marfar pe căile ferate, şi despre reconectarea la telefonia fixă între regiunea transnistreană şi Republica Moldova. Urmează ca marţi, săptămâna viitoare, domnul Carpov, fiind la Bender împreună cu reprezentanţii instituţiilor implicate, să continue discuţia de azi", a mai adăugat Filat.

Şeful Guvernului a ţinut să sublinieze că i-a solicitat lui Smirnov eliberarea lui Ilie Cazac. "Sper că vom găsi înţelegere în acest sens, este necesar ca Ilie să fie eliberat cât mai curând posibil", a punctat Filat.

Amintim că în cadrul meciului disputat azi între Dacia şi Iskra pe stadionul de la Tiraspol, premierul Vlad Filat a purtat un dialog cu liderul separatist, Igor Smirnov.Opoziţia de la Moscova declară că regimul corupt din Transnistria este susţinut de Kremlin

Regimul din Transnistria este unul periculos, corupt şi nu are nimic de-a face cu democraţia, dar este susţinut de Kremlin. Declaraţia aparţine liderilor opoziţiei de la Moscova, Mihail Kasianov şi Boris Nemţov.

Potrivit portalului europalibera.org, Mihail Kasianov, cofondatorul Partidului Libertăţii poporului din Rusia a declarat într-o conferinţă de presă că "Regimul din Transnistria este unul corupt şi nu are nimic de-a face cu normalitatea unui stat european.

De aceea, în loc să încurajeze acest regim, autorităţile de la Moscova ar trebui să se alăture Uniunii Europene în cadrul unor negocieri pentru a vedea ce condiţii pregătesc autorităţile de la Chişinău pentru populaţia transnistreană".

Boris Nemţov, fondatorul aceluiaşi partid, s-a declarat nemulţumit de modul în care Moscova a administrat relaţia cu regiunea separatistă. "Guvernul rus a suportat regimul corupt de la Tiraspol, iar acest regim este şi motivul pentru care încă mai există conflictul în Transnistria".

Niciun comentariu: