joi, 7 iulie 2011

Marian Lupu, Vlad Filat şi Iurie Leancă s-au întâlnit cu reprezentanţi OSCE

Comunicate

Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Președinte al Parlamentului, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorii statelor membre ale OSCE.

În cadrul întrevederii a fost discutat spectrul de probleme care vizează procesul de reglementare a diferendului transnistrean, situația pe moment și perspectivele avansării pe calea soluționării politice a acestuia. Au fost discutate și posibilele modalitățile de acțiune, prin care partea transnistreană să accepte reluarea procesului de negocieri.


Președintele Marian Lupu a reiterat că soluționarea trebuie să fie durabilă și la aceasta trebuie să se ajungă prin negocieri. Poziția autorităților Republicii Moldova în dosarul transnistrean constă în soluționarea politică a diferendului, iar reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 înseamnă formarea unei platforme pentru a identifica statutul regiunii transnistrene, dar și discutarea tuturor măsurilor ce vor aduce la acest statut. 

Șeful statului a menționat că autoritățile Republicii Moldova au pledat și pledează în continuare pentru reluarea negocierilor oficiale. Din cei șapte participanți la dialog, șase s-au pronunțat în favoarea reluării procesului și doar partea transnistreană s-a opus.

Cu referință la o nouă întâlnire în dosarul transnistrean, programată pentru luna septembrie curent, Marian Lupu a declarat că evenimentul, care va avea loc la Moscova, va fi o continuare a negocierilor din 21 iunie recent. Părțile și-au exprimat încrederea că runda din septembrie va duce la reluarea negocierilor în dosarul transnistrean în formatul 5+2. Misiunea OSCE s-a interesat de situația politica din țară și a pledat pentru soluționarea crizei politice, fapt ce ar debloca inițiative pe planuri diverse, instabilitatea politică fiind un impediment și pentru desfășurarea dialogului în dosarul transnistrean.

Pe finalul întrevederii, Președintele interimar Marian Lupu a solicitat Misiunii Ambasadorilor OSCE ca, fiind la Tiraspol, să intervină pe lângă autoritățile de la Tiraspol privind cazul Ilie Cazacu.

Serviciul de presă al Aparatului Președintelui Republicii MoldovaPrim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu ambasadori şi reprezentanţi ai 19 delegaţii permanente pe lîngă OSCE la Viena , care în perioada 6-9 iulie efectuează o vizită în Republica Moldova

Delegaţia este condusă de către Renatas NORKUS, Ambasador al Lituaniei şi Preşedinte al Consiliului Permanent al OSCE.


În debutul întrevederii, Vlad FILAT a salutat prezenţa la Chişinău a ambasadorilor şi reprezentanţilor delegaţiilor permanente pe lîngă OSCE, precizînd că vizita lor este un semnal puternic de susţinere faţă de Republica Moldova. Premierul şi-a exprimat aprecierea faţă de cooperarea cu OSCE şi rolul pe care îl joacă această Organizaţie în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi a mulţumit Preşedinţiei lituaniene a OSCE pentru o cooperare constructivă.

„OSCE este o platformă-cheie pentru dialog în domeniul problemelor de securitate europeană. Republica Moldova pledează pentru consolidarea rolului şi capacităţilor analitice şi operaţionale ale OSCE în sfera reglementării conflictelor”, a precizat Vlad FILAT.

Prim-ministrul a menţionat că, la 21 iunie, la Moscova nu s-a reuşit reluarea negocierilor oficiale în formatul „5+ 2” , dar şi-a exprimat speranţa procesul va fi relansat în curînd.

„Există toate premizele interne şi externe pentru ca aceste negocieri să fie reluate în scurt timp”, a precizat Vlad FILAT.

Renatas NORKUS a mulţumit Premierului pentru întîlnire, dar şi pentru organizarea excelentă a vizitei delegaţiei în Republica Moldova. Ambasadorul a precizat că OSCE este şi va fi implicată activ în identificarea unei soluţii pentru conflictul transnitrean şi şi-a exprimat regretul vizavi de rezultatul întrevederii de la Moscova.

Renatas NORKUS a felicitat conducerea de la Chişinău pentru buna organizare a alegerilor locale, precizînd că observatorii ODIHR au sesizat un progres în ceea ce priveşte respectarea standardelor internaţionale la capitolul desfăşurarea alegerilor.

Ambasadorii şi reprezentanţii delegaţiilor permanente pe lîngă OSCE au adresat mai multe întrebări Premierului privind situaţia politică din ţară, alegerea Preşedintelui, consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Referitor la situaţia politică din ţară, Vlad FILAT a spus că alegerea Preşedintelui ţării trebuie să aibă la bază principiul legalităţii. Premierul s-a referit şi la procesul de reintegrarare europeană a Republicii Moldova, precizînd că acesta este parte şi a procesului integrare a ţării, căci de drepturi şi libertăţi europene vor beneficia toţi cetăţenii Republicii Moldova.

La finalul discuţiei, Prim-ministrul a mulţumit membrilor delegaţiei pentru contribuţia adusă la eliberarea jurnalistului Ernest VARDANIAN şi a solicitat continuarea eforturilor în vederea eliberării lui Ilie CAZAC.

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a GuvernuluiÎntrevederea Ministrului Iurie Leancă cu un grup de ambasadori acreditaţi pe lângă OSCE

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut la 6 iulie 2011 o întrevedere cu un grup de ambasadori acreditaţi pe lângă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu sediul la Viena, care se află într-o vizită de documentare în ţara noastră.

Viceprim-ministrul a făcut o prezentare exhaustivă a priorităţilor politicii externe şi eforturilor autorităţilor moldoveneşti în vederea promovării reformelor democratice. Ministrul Leancă a trecut în revistă aspectele principale de cooperare ale ţării noastre cu Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă şi statele vecine. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a confirmat importanţa continuării unei cooperări intense cu OSCE – organizaţie ce reprezintă o platformă unică de dialog în probleme de securitate europeană.

O atenţie deosebită în cadrul discuţiilor a fost acordată procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Viceprim-ministrul a reiterat importanţa reluării necondiţionate a negocierilor oficiale în formatul „5+2”. În viziunea autorităţilor moldoveneşti obiectivul cheie a negocierilor oficiale urmează să fie elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre. De asemenea, a fost subliniată importanţa perspectivei europene în avansarea procesului de reintegrare a Republicii Moldova.

Exprimând sprijinul său pentru eforturile întreprinse de către Republica Moldova, ambasadorii statelor-participante ale OSCE au adresat o serie de întrebări cu privire la situaţia actuală în procesul de negocieri şi promovarea măsurilor de întărire a încrederii. Iurie Leancă a confirmat interesul autorităţilor moldoveneşti de a promova contactele între cele două maluri ale Nistrului şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă populaţia din regiunea transnistreană. Oficialul moldovean a exprimat convingerea că interesul sporit şi eforturile conjugate ale partenerilor externi vor determina o dinamică pozitivă în procesul de reglementare.

Serviciul de presă al MAEIE

Niciun comentariu: