marți, 26 iulie 2011

Zece străzi din Chişinău intră în reparaţii capitale

Foto: chisinau.md
Primăria Chişinău se angajează să repare, până în luna noiembrie curent, 10 străzi din capitală. Programul este desfăşurat în comun cu „Genesis International” SRL. Primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat marţi, 26 iulie, la o conferinţă de presă în aer liber, că nu va admite lucrări de rebut, cum s-a întâmplat în cazul străzii Alba Iulia, transmite Info-Prim Neo.

„Avem o vechime mult prea mare a infrastructurii rutiere. În mod normal, o dată la 10 ani ar trebui să fie înlocuit asfaltul integral. Din păcate, observăm că vorbim de termene de 30-50 de ani de când nu au fost făcute reparaţii integrale. Bulevardul Ştefan cel Mare nu a fost reparat din anii 1975, strada Vadul lui Vodă – din 1967, şoseaua Munceşti – din 1965, strada Ismail şi strada Calea Moşilor – din 1965, bulevardul Dacia – din 1967, strada Burebista – din 1972”, a menţionat Dorin Chirtoacă.


Până în luna noiembrie, integral vor fi reparate bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, bulevardul Grigore Vieru, strada Vadul lui Vodă. Şoseaua Munceşti va fi reparată în perimetrul bulevardului Decebal şi străzii Grădina Botanică, strada Izmail – la intersecţia străzilor Varniţa şi Calea Moşilor, bulevardul Dacia – în perimetrul străzilor Valea Crucii şi Grădina Botanică, strada Burebista – de la şoseaua Munceşti până la strada Sarmizegetusa şi strada Vasile Lupu. Primul drum care a intrat în reparaţie este strada Tudor Strişcă, în perimetrul străzilor Ungureanu – Independenţei.

„Pentru a nu avea situaţii asemănătoarea cu cea de pe strada Alba Iulia, când au fost efectuate lucrări de rebut, recepţionarea lucrărilor va avea loc numai după o expertizare detaliată, care va fi efectuată de companii diferite. Numai în cazul când lucrările vor corespunde tuturor normativelor prevăzute în expertize, vom prelua strada reparată”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Edilul a mai spus că pentru reabilitarea întregii infrastructuri rutiere din municipiu, Primăria are nevoie de circa 500 de milioane de lei, pentru o perioadă de 10 ani, având în vedere preţurile actuale la materialele de construcţie. Dorin Chirtoacă a remarcat că treptat autorităţile locale vor ajunge la această cifră.

Pentru reparaţia celor 10 străzi, Primăria Chişinău a contractat un credit în valoare de 162 de milioane de lei. Împrumutul va fi acordat în rate, în funcţie de graficul de executare a lucrărilor, cu o dobândă de 4,2 la sută anual. Termenul de rambursare a creditului este de 12 luni de la data procesării ratei respective.

Recent a intrat în reparaţie şi strada Columna, care este reparată din sursele prevăzute în bugetul municipal. Primăria a identificat surse financiare şi pentru reparaţia străzilor Aleco Russo, Ion Creangă, Testemiţanu şi Ion Inculeţ, în cadrul Programului finanţat de Corporaţia Financiară Internaţională. Aceste drumuri vor fi reparate în anul 2012. 

Info-Prim Neo  


Demararea programului de reparaţie a străzilor

Comunicat al Primăriei Chişinău

În Chişinău a demarat Programul de reabilitare capitală a străzilor, desfăşurat de Primărie şi Compania „Genesis International" SRL, firmă care a câştigat licitaţia organizată de autorităţile municipale în anul 2010. Primul drum care a intrat în reparaţie este str. Tudor Strişcă, în perimetrul str. Ungureanu - str. Independenţei.
În cadrul aceluiaşi program, în următoarele 3 luni,  în dependenţă de condiţiile meteo, vor fi reparate următoarele străzi:


-         bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt (integral);
-         bd. Grigore Vieru (integral);
-         str. Vadul lui Vodă (integral);
-         şos. Munceşti (în perimetrul bd. Decebal - str. Grădina Botanică);
-         str. Izmail (la intersecţia străzilor Varniţa şi Calea Moşilor);
-         bd. Dacia (perimetrul str. Valea Crucii şi str. Grădina Botanică);
-         str. Burebista (de la  şos. Munceşti până la str. Sarmizegetusa);
-         str. Vasile Lupu (str. E. Coca - Vasile Lupu, 87).

Pentru reparaţia acestor străzi, Primăria Chişinău a contractat un credit în valoare de 162 milioane lei. Împrumutul va fi acordat în rate, în funcţie de graficul de executare a lucrărilor, cu o dobândă de 4,2 la sută anual. Termenul de rambursare a creditului este de 12 luni, de la data procesării ratei respective.


Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a menţionat că cel mai important lucru, care l-a solicitat şi antreprenorului, este calitatea lucrărilor de reparaţie. De asemenea, edilul capitalei a subliniat că pentru reabilitarea întregii infrastructuri rutiere din municipiu, Primăria are nevoie de circa 500 milioane lei, pentru o perioadă de 10 ani, având în vedere preţurile actuale la materialele de construcţie. Dorin Chirtoacă a remarcat că treptat  autorităţile locale vor ajunge la această cifră, adică la un buget anual de 500 milioane lei,  destinat pentru reparaţia străzilor.  


Recent a intrat în reparaţie şi str. Columna, care este reparată din sursele prevăzute în bugetul municipal. Primăria a identificat surse financiare şi pentru reparaţia străzilor Aleco Russo, Ion Creangă, Testemiţeanu şi Ion Inculeţ, în cadrul Programului finanţat de Corporaţia Financiară Internaţională. Aceste drumuri vor fi reparate deja în anul 2012, actualmente se execută lucrările de proiectare, având în vedere că aceste străzi vor fi lărgite.

Niciun comentariu: