miercuri, 3 august 2011

Amnistia se amână, armata rusă va pleca atunci când vom fi un stat cu adevărat independent, iar intelectualii au fost trădați de partide – revista presei de la Chișinău

”Vladimir Voronin, pilonul de bază al AIE”, este un titlu din ”Timpul” de astăzi. George Damian scrie că până în prezent ”AIE nu a dovedit capacitate de guvernare pe termen lung”. ”A dovedit că se poate mobiliza împotriva comuniştilor şi a blocat revenirea acestora la guvernare. În lipsa lui Vladimir Voronin, Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să se dezbine. AIE apare în faţa funcţionarilor de la Bruxelles nu ca o uniune a campionilor, dar ca o alternativă la Voronin. Acelaşi fenomen se petrece şi în politica internă. Voronin a devenit agentul electoral principal al AIE. BAU! Dacă nu ne votaţi pe noi va veni Voronin!”, scrie autorul.


”Armata rusă o să plece atunci când vom deveni un stat independent din toate punctele de vedere”
, susţine deputatul Dumitru Diacov, într-un interviu din ”Timpul”. ”Republica Moldova nu s-a bucurat de solidaritatea europeană, cum au beneficiat balticii când au cerut ruşilor să-şi retragă armata. Este uşor să îndemni oamenii să fie patrioţi, dar ce ai să faci când ţi se va închide robinetul la gaze, iar un nene din Bruxelles îţi va spune: „Nu vă certaţi cu ruşii, fiindcă noi nu vrem să ne certăm cu ei din cauza voastră!””, spune Dumitru Diacov în interviu.


”Nu intelectualii au trădat partidele, ci partidele i-au trădat pe intelectuali!” -  Constantin Tănase explică, tot în ”Timpul”,  diferenţa dintre intelectualii implicaţi politic şi partinici.  Autorul accentuează că ”intelectualii adevăraţi trebuie să fie profund politizaţi, şi nu partinici, lichele, vânzători de neam şi ţară şi vânători de profituri, care trec de la treuca unui partid la treuca altui partid, indivizi specializaţi în cea mai străveche meserie”.
 
Puşcăriaşii care urmau să fie eliberaţi cu ocazia a 20 de ani de la declararea Independenţei nu vor mai fi de graţiaţi, notează ”Adevărul” de astăzi. Ministrul Justiţiei se opune amnistierii. Oleg Efrim îşi explică poziţia prin faptul că au fost deja câteva legi de acest fel, iar în baza unora mai pot fi eliberaţi condamnaţii care îşi ispăşesc pedeapsa pentru un anumit tip de infracţiuni.  Ministrul îşi mai argumentează poziţia prin faptul că mulţi dintre deţinuţii amnistiaţi recidivează, săvârşind alte infracțiuni.
 
Băncile moldoveneşti au afişat pe paginile lor web zeci de anunţuri precum că vând în calitate de creditor gajist mai multă avere. ”Adevărul” observă că oferta este foarte diversă: vinării, fabrici de spirt, de conserve, terenuri şi clădiri nefinalizate, tehnică agricolă, utilaje, automobile sau chiar vinuri de colecţie. Grosul gajului scos la vânzare sunt însă casele de locuit şi terenurile agricole. În condiţii normale, valoarea lor poate depăşi şi un miliard de lei, dar nu şi acum, pe vreme de criză, scrie ”Adevărul”.  
ARENA, cu referire la ARENA FM


Niciun comentariu: