luni, 15 august 2011

Constantin Tănase despre ”un mic grup de șmecheri” care nu vrea să abordăm ”temele sensibile”

”Felul cum se numeşte cursul de istorie studiat în şcolile din R. Moldova nu e o chestiune de moft, ci una principial politică şi geopolitică”, iar ”scandaloasa decizie a guvernului Filat de a sacrifica noţiunea „român” din denumirea cursului de istorie se înscrie perfect pe linia eforturilor ruseşti de a elimina tot ce este românesc în spaţiul din stânga Prutului”, scrie Constantin Tănase în editorialul său ” Măcar nu ne pune botniţă, dom’le...”, publicat în ”Timpul” de luni, 15 august.


”De 200 de ani, ruşii ard cu fierul roşu tot ce poartă nume românesc sau aminteşte de românismul acestei mult pătimite provincii. Trebuie să ai un mare dispreţ faţă de opinia publică şi de electorat ca să cerşeşti voturile anticomuniştilor, să vii la guvernare cu drapelul salvării R. Moldova de comunişti şi ideologia lor şi, văzându-te cu sacii în căruţă, să te plasezi deschis pe punctul lor de vedere”, este de părere editorialistul.


Constantin Tănase mai comentează că ” statul R. Moldova se apropie de ziua lui de naştere măcinat de „teme sensibile”, ca un sat fără câini, fără preşedinte, fără o Constituţie funcţională, fără un sistem educaţional adecvat, fără drumuri bune, cu o clasă politică conducătoare iresponsabilă, nesimţită şi coruptă până în măduva oaselor, înglodată în politicianism şi demagogie, cu cetăţeni dezamăgiţi, minţiţi şi trădaţi  -  o ţară în care Sărăcia se plimbă pe cal alb, iar un grup mic de şmecheri şi parveniţi îi sug vlaga şi ne somează să nu ne atingem de „temele sensibile”!”.

Autorul editorialului se întreabă ”cu ce drept, cine l-a mandatat pe Filat să ceară „tuturor actorilor implicaţi în procesul educaţional, dar în primul rând politicienilor, să se abţină de la speculaţii” pe tema predării istoriei în școală.

Eleonora Lisnic  
Arena.md

Niciun comentariu: