luni, 15 august 2011

Cum poate fi ales preşedintele Republicii Moldova? Până la 20 septembrie, Curtea Constituţională ar urma să gândească răspunsul


”Marele răspuns” al Curții Constituționale – peste o lună 

La 20 septembrie vom afla dacă alegerea președintelui Republicii Moldova se poate produce fără concursul opoziţiei comuniste, scrie Timpul.md, cu referire la surse confidențiale.

Curtea Constituţională (CC) urmează să se pronunțe dacă Parlamentul poate stabili un mecanism de alegere a şefului statului printr-o lege organică, fapt ce ar permite să fie evitată dizolvarea actualului organ legislativ.


Anterior, preşedintele CC, Dumitru Pulbere, declara că judecătorii trebuie să pregătească minuţios şedinta în care va fi examinat acest subiect, dar data şedinţei n-a fost anunţată.În timp ce Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, şi Partidul Democrat (PDM), condus de Marian Lupu, speră la un răspuns favorabil al Curţii Constituţionale, Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de Vlad Filat, a anunțat că nu este interesat de o asemenea perspectivă.


"Noi nu aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, pentru că nu vom participa la modificarea Constituţiei prin lege organică. Vom acţiona în strictă conformitate cu norma legii supreme şi nu vom participa la această aventură", a declarat Vlad Filat.


În opinia premierului Filat, preşedintele Republicii Moldova ar putea fi ales prin convenirea unei candidaturi de către toate cele patru formațiuni politice parlamentare sau, o a doua variantă,  în cazul în care ar fi modificată Constituţia în sensul revenirii la alegerea președintelui prin votul direct al cetățenilor. Ambele variante presupun însă modificarea Acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, notează Timpul.md.


Comisia de la Veneţia menționase anterior că este de competenţa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova să dea o  interpretare în această problemă.

Eleonora Lisnic
Arena.md

Niciun comentariu: