marți, 2 august 2011

De la 1 august, paşapoartele biometrice s-au ieftinit cu o sută de lei

Preţul paşapoartelor biometrice a scăzut, de la 1 august, iar odată cu această ieftinire s-a majorat şi numărul solicitărilor de astfel de documente, a declarat pentru Info-Prim Neo şeful biroului de eliberare a actelor din sectorul centru al capitalei, Rodica Artiuh. Pe de altă parte, persoanele venite să-şi perfecteze actele, au spus că ieftinirea, în medie cu 100 de lei, nu schimbă situaţia. Paşapoartele sunt în continuare foarte scumpe, mult peste posibilităţile moldovenilor de rând.


„Dacă e să calculezi după salariile pe care le au moldovenii, trebuie să lucrezi o lună pentru a-ţi face un paşaport”, a declarat Valentin Cernatinschi, din Soroca.


Adriana Botea, locuitoare a oraşului Cricova, a spus că, în comparaţie cu alte ţări, în Moldova preţul unui paşaport este foarte mare, iar această ieftinire de 10% nu este sesizată mai deloc. Femeia consideră că preţurile ar trebui să fie reduse măcar în jumătate.


Şi Mariana Chetraru, locuitoare a capitalei, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de preţurile ridicate. Femeia crede că autorităţile trebuiau să lase la discreţia cetăţenilor dacă vor să-şi facă paşapoarte biometrice sau paşapoarte tradiţionale, care erau mult mai ieftine.


Vicedirectorul ÎS „Registru”, Vasile Ciornâi a declarat că pe viitor se mai prevăd reduceri de preţ, inclusiv pentru copiii în vârstă de până la 7 ani cât. În acest moment pe ţară sunt înregistrate 160 de mii de solicitări pentru perfectarea paşapoartelor de tip biometric. Alţi 140 de mii de oameni deja au intrat în posesia unui astfel de act.


De la 1 august, paşapoartele perfectate în 30 de zile costă 700 lei, iar în 15 zile – 900. În regim de urgenţă de 10 zile paşaportul costă 1000 lei. Cu 100 de lei mai scump vor da cei care au nevoie de paşaport în 5 zile. Perfectat în 24 de ore, paşaportul costă 1200 de lei, iar în 6 ore – 1400 lei, adică dublu faţă de preţul pentru perioada de perfectare de 30 de zile.


Republica Moldova eliberează exclusiv paşapoarte biometrice de la 1 ianuarie 2011. Până la apariţia primelor paşapoarte de acest tip, autorităţile estimau că acestea ar putea să coste în jur de 35 de euro. Perfectarea actelor s-a dovedit însă a fi mai costisitoare. 

Niciun comentariu: