miercuri, 10 august 2011

Filat către Lupu: Nu vom participa la modificarea Constituţiei prin lege organică. Vlad Plahotniuc: Declaraţiile lui Vlad Filat pot fi considerate o presiune asupra Curţii Constituţionale

Radio Europa Liberă: Pentru prima dată, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat, fără echivoc, că partidul său nu sprijină modificarea Constituţiei prin lege organică şi că în acest context va fi necesară şi modificarea acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană.

„Noi nu așteptăm decizia Curții Constituționale, pentru că nu vom participa la modificarea Constituției prin lege organică”, a declarat premierul, care a continuat, citat de Unimedia: „De altfel, ne pierdem în discuții sterile și visuri, care pentru unii devin tot mai irealizabile”.

Pe de altă parte, într-un articol pentru Timpul, Marian Lupu, preşedintele interimar, l-a acuzat pe colegul său de alianţă că ar avea aceleaşi tendinţe autoritare ca liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Filat către Lupu: Nu vom participa la modificarea Constituţiei prin lege organicăRealităţile pot impune modificarea acordului de constituire a AIE, această alianţă având un obiectiv foarte clar de a soluţiona problemele curente ale cetăţenilor şi a asigura perspectiva de dezvoltare a ţării, a menţionat premierul Vlad Filat după şedinţa de miercuri, 10 august, a Guvernului, transmite Info-Prim Neo.

„Dacă este necesar, periodic sau la o anumită etapă de timp, de a reveni şi de a ajusta anumite situaţii în AIE, lucrurile trebuie făcute, pentru că, în caz contrar, precum s-a demonstrat deja, ne pierdem în discuţii sterile şi în visuri care pentru unii devin din ce în ce mai puţin realizabile”, a declarat premierul, liderul PLDM.


Vlad Filat a spus că este îngrijorat că preşedintele Parlamentului, care este şi preşedinte interimar al ţării, vorbeşte despre o viitoare decizie a Curţii Constituţionale privind modalitatea alegerii şefului statului, care urmează a fi luată abia în luna octombrie, ca despre una care ar fi fost deja pronunţată.


„Deciziile Curţii Constituţionale trebuie să fie obiective, neinfluenţate politic. Vreau să menţionez şi sper că acest lucru să fie auzit şi de Marian Lupu: noi nu aşteptăm decizia Curţii Constituţionale pentru că nu vom participa nici într-un fel la modificarea Constituţiei prin lege organică, noi am spus şi reiterez că vom activa în strictă conformitate cu norma şi spiritul Constituţiei, noi nu vom participa la această aventură”, a menţionat Vlad Filat.


„Probabil, pentru prima dată a venit timpul să vorbim şi despre cel fel de preşedinte are nevoie Republica Moldova, nu doar prin prisma că cineva vrea să fie preşedinte, cu trimiteri permanente la acordul semnat la constituirea Alianţei”, a mai spus liderul PLDM.  Vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, susţine că declaraţiile liderului Partidului Liberal Democrat pot fi considerate o presiune asupra Curţii Constituţionale, colegilor din Alianţa pentru Integrare Europeană şi a societăţii. Reacţia vine după ce, miercuri, Vlad Filat a declarat că PLDM nu va vota pentru modificarea Constituţiei prin lege organică, transmite Info-Prim Neo.

„Aceste declaraţii trezesc întrebarea: îşi doreşte PLDM o soluţie sau să marginalizeze colegii din alianţă. Orice act convenit sau votat este posibil de modificat, doar că această decizie trebui să fie colegială”, a declarat Vlad Plahotniuc.


Vicepreşedintele PDM a mai spus că Partidul Democrat nu este obsedat de funcţii şi că este interesat doar de stabilizarea situaţiei politice din ţară. „Atât Marian Lupu, cât şi PDM ca partid, sunt lipsiţi de orice obsesie a funcţiilor”, a subliniat vicepreşedintele PDM. „Dorim să găsim o soluţie pentru asigurarea stabilităţii în ţară. Urmează să vedem dacă şi PLDM doreşte acelaşi lucru sau dimpotrivă e gata să meargă pe calea acutizării situaţiei”, a adăugat Vlad Plahotniuc.


Vlad Filat a declarat presei, cupă şedinţa de miercuri a Guvernului, că PLDM nu va participa nici într-un fel la modificarea Constituţiei prin lege organică în ceea ce priveşte modalitatea de alegere a şefului statului. Potrivit liderului liberal-democrat, a venit timpul să se vorbească despre cel fel de preşedinte are nevoie Republica Moldova, nu doar prin prisma că cineva vrea să fie preşedinte, cu trimiteri permanente la acordul semnat la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană. Realităţile pot impune modificarea acordului de constituire a AIE, a subliniat premierul.  

Marian Lupu despre limba de stat în autonomia găgăuză și alegerea președintelui 

 

Preşedintele Parlamentului și președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, apreciază că în disputa dintre autorităţile din autonomia găgăuză şi Ministerul Educaţiei de la Chişinău pe tema examenului de bacalaureat pentru limba română ”nu există doar o singură parte vinovată”. Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, el mai comentează că la mijloc sunt şi „jocuri politice” la nivelul autonomiei, dar că este clar că ”orice cetăţean al Republicii Moldova trebuie să cunoască limba de stat”.

„Nu există doar o singură parte vinovată. 50 la sută sunt jocurile politice la nivel de autonomie. Pe această cale, cineva încearcă să-şi facă nişte rating politic, să demonstreze cât de patriot este şi cât de mare grijă are pentru populaţie. Însă alte 50 la sută - eu văd aici o lipsă de acţiuni care trebuia şi trebuie să fie întreprinse de către stat pentru asigurarea studierii limbii de stat în autonomia găgăuză”,
adaugă Marian Lupu.
 

Totodată, președintele interimar se referă la problemele cu care se confruntă școlile alolingve și subliniază că bașcanul găgăuz a solicitat în anii trecuți bani pentru studierea limbii de stat în autonomie, dar că aceștia nu i-au fost alocați. 
 

„E o problemă mare şi în şcolile din Gagauz-Yeri, dar să ştiţi că şi în alte şcoli cu predarea în limba rusă: lipsa de profesori în şcolile alolingve, lipsa materialelor didactice, de cele mai dese ori se folosesc manuale pentru predarea limbii şi în şcolile naţionale. Copiii pentru care limba maternă este limba rusă sau limba găgăuză, sau limba ucraineană, studiază după o metodică a predării unei limbi străine. Şi atunci e una să predai limba moldovenească, sau limba română, haideţi s-o numim fiecare cum vrea, într-o şcoală moldovenească şi este completamente altă situaţie să predai limba de stat într-o şcoală alolingvă. Manualele trebuie să fie diferite, materialele didactice trebuie să fie diferite”, spune Marian Lupu.
 

În interviul acordat Europei Libere, Marian Lupu apreciază că soluţia alegerii şefului statului ar putea fi dată de Curtea Constituţională, dacă aceasta va pronunța un verdict favorabil unei modificări legislative ce ar face posibilă alegerea șefului statului doar cu voturile deputaților din AIE. 


”Nu este vorba de o lege nouă. Este vorba doar de o extindere şi o detaliere a legii existente, a legii organice privind procedura de alegere a şefului statului. Dacă răspunsul Curţii Constituţionale va fi unul care vine în consonanţă şi cu avizul Comisiei de la Veneţia, atunci nu cred că vreun partid ar avea scuze pentru a refuza această cale. Fiindcă miza este mult prea mare,  este vorba de stabilizarea situaţiei în Republica Moldova. Cei care nu vor fi de acord, în cazul unui răspuns favorabil al Curţii Constituţionale, se vor face vinovaţi de generarea alegerilor anticipate”, menționează Marian Lupu.

 

El a exclus posibilitatea ca vreun partid din AIE să facă alianță cu Partidul Comuniștilor pentru a alege împreună șeful statului.
 

„Mentalitatea şi abordarea PCRM-ului nu este una care presupune parteneriatul. PCRM-ul are o filozofie foarte simplă: ei vor să guverneze. Acum, pentru alegerea şefului statului nu există formule temporare: dacă un partid din Alianţă găseşte limbă comună şi rezolvă această problemă cu PCRM-ul, asta înseamnă o rupere a alianţei... Dacă excludem această variantă, eu aş face o miză pe răspunsul Curţii Constituţionale”, explică Marian Lupu.
 

„Reformele sunt făcute de instituţiile statului, nu de partidele care sunt cu ideologia... De ce până în ziua de azi s-a vorbit mult, dar s-a făcut mai puţin? Există din punctul meu de vedere un singur motiv: instabilitatea politică”, mai spune președintele interimar în interviu.
 

 

 

Niciun comentariu: