duminică, 28 august 2011

Hram la Năvârneţ, Făleşti. Hrămari – premierul Vlad Filat şi preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere

Cum poate fi ales preşedintele Republicii Moldova? Până la 20 septembrie, Curtea Constituţională ar urma să gândească răspunsul

Comunicat de presă
Prim-ministrul Vlad FILAT a vizitat astăzi satul Năvîrneţ din raionul Făleşti, care sărbătoreşte hramul localităţii
Premierul a urat sătenilor multă sănătate şi prosperitate, menţionînd că, prin eforturi comune, se va reuşi asigurarea unei perspective frumoase nu doar localităţii Nărvneţ, ci întregii ţări.

În cadrul discuţiilor, primarul localităţii, Lidia SEMENCIUC a spus că una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă satul Năvîrneţ este lipsa unei case de cultură.

„Satul nostru este destul de mare, cu un număr de copii de peste 460 şi mai mult de 400 de tineri. Ne-ar trebui o casă de cultură unde aceştia să fie antrenaţi în diferite activităţile cultural-educative”, a spus Lidia SEMENCIUC.

Ea a precizat că la moment autorităţile locale instrumentează proiecte în diferite domenii în valoare de 2,3 mil. lei, acestea însă nu se referă la construcţia unui cămin cultural.

Premierul a spus că lipsa caselor de cultură este o problemă pentru mai multe localităţi ale ţării, precizînd că, construcţia unui centru complex, care să servească pentru activităţi culturale, festive şi sportive, este o necesitate ce trebuie realizată cît mai rapid.

Premierul a sugerat autorităţilor locale să dea dovadă de mai multă iniţiativă în elaborarea şi promovarea proiectelor de dezvoltare a localităţii, îndemînd la prioritizarea acţiunilor ce urmează a fi efectuate în perioada imediat următoare.

Prim-ministrul a precizat că la dispoziţia solicitanţilor de proiecte există FISM, Fondul ecologic, Fondul rutier, Fondul dezvoltării regionale.

În acelaşi timp, Vlad FILAT a anunţat că Guvernul a obţinut din partea Băncii Mondiale un grant pentru elaborarea strategiei de asigurare cu apă potabilă, proiect care va prevedea asigurarea cu apă potabilă de calitate  a  mai multor localităţi din ţară. Premierul a promis tot sprijinul său la implementarea proiectelor ce vizează dezvoltarea localităţilor din ţară subliniind că nu va ţine cont de apartenenţa politică a aleşilor locali. Totodată,  Premierul a spus că a venit timpul să depăşim situaţia lamentărilor şi să devenim mai activi în soluţionarea problemelor cu care ne confruntăm.

Premierul s-a referit şi la situaţia economică din ţară, precizînd că în prima jumătate a anului 2011 ritmul de crestere a exporturilor a fost în creştere cu 64,9%, exporturile depăşind importurile cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. Vlad FILAT a precizat că producţia industrial, dar şi cea agricolă sunt în creştere substanţială - cu 9,1%  şi, respective, 3,9% . Premierul a anunţat şi despre faptul că, începînd cu anul 2012, va fi aplicat un nou sistem de administrare fiscală, mult mai eficient, şi care prevedea achitarea impozitelor la timp şi mult mai responsabil.

Prim-ministrul a spus că statul va continua să ajute categoriile social-vulnerabile, menţionînd că ajutoarele sociale acordate de către Guvern trebuie să fie direcţionate spre persoanele care au cu adevărat nevoie de acestea. În context, Vlad FILAT a anunţat că repartizarea ajutoarelor sociale va fi în subordinea autorităţilor locale.

După întîlnire, Vlad FILAT a vizitat biserica din localitate, punctul medical, primăria, grădiniţa şi liceul. Premierul a promis suport la reconstrucţia bisericii, care are o vechime de aproape 200 de ani, reconstrucţia drumului principal din localitate, dar şi la dotarea cu cele necesare a punctului medical şi a grădiniţei, inclusiv amenajarea unui teren de joacă pentru copii. Vizitînd liceul „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din localitate, Premierul a spus că este necesar de asigurat accesul copiilor la internet, sălile de calculatoare fiind o prioritate pentru fiecare instituţie de învăţămînt.

La finalul vizitei, Premierul a menţionat că a rămas impresionat de frumuseţea localităţii Năvîrneţ şi de ospitalitatea locuitorilor. Vlad FILAT a recomandat autorităţilor locale să ia în considerare şi dezvoltarea turismului, în particular fiind vorba de deschiderea unor pensiuni turistice, la fel cum sunt în satul Butuceni, raionul Orhei, care se bucură de succes.

Localitatea Năvîrneţ are la momentul de faţă 3 mii locuitori şi 1090 de gospodării.

La eveniment a participat şi Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru PULBERE, originar din localitatea dată.Niciun comentariu: