vineri, 26 august 2011

Mesajul primarului Dorin Chirtoacă de Ziua Independenţei


Stimaţi chişinăueni,
stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova!

20 de ani de la proclamarea independenţei statului Republica Moldova înseamnă revenirea la adevăr şi libertatea de a decide vectorul de dezvoltare, de rând cu vecinii noştri, în familia europeană. În această perioadă am demonstrat că ne-am maturizat ca şi societate liberă şi democratică şi că avem capacitatea de a asigura prin copiii noştri perpetuarea valorilor naţionale.


Pentru idealul nostru naţional au luptat, incliusiv cu preţul vieţii, zeci, sute şi chiar mii de oameni. Datoria noastră şi a generaţiilor următoare este de a aduce un omagiu continuu celor care s-au jertfit pentru libertate. În memoria noastră vor rămâne veşnic vii numele luptătorilor pentru idealul naţional: Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Nicolae Costin, Gheorghe Ghimpu, Ion Dumeniuc, Lidia Istrati, Ion Vatamanu, precum şi ale tuturor celorlalţi care au pus întotdeauna interesul naţional mai presus de interesul personal.

Suntem cunoscuţi secole la rând că suntem un popor harnic şi ospitalier. Acum, prin responsabilitate intelectuală şi prin perspicacitate politică trebuie să demonstrăm comunităţii europenie, dar şi întregii lumii că suntem capabili de a depăşi crizele cu care ne confruntăm şi că le putem asigura un viitor mai bun copiilor noştri.

Noi ştim cum pot fi depăşite greutăţile, pentru că cetăţenii noştri au experienţă lucrând peste hotare, în state mai moderne şi cu o economie prosperă; avem tineri care învaţă la instituţii de învăţământ de prestigiu. Unii chiar au absolvit astfel de cursuri şi profesează în cadrul companiilor străine de top, iar acesta este o dovadă a capacităţii noastre de a reuşi.

Acum avem nevoie de o mai bună implicare comună, astfel ca peste 5, peste 10 ani, să putem spune cu mândrie şi demnitate “Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova”!

Cu respect,
Dorin Chirtoacă,
Primar general al municipiului Chişinău


Niciun comentariu: