luni, 29 august 2011

Militari NATO se află în Republica Moldova, la exerciţiul “Codrii 2011” (video) Amănunte despre echipa din România

Foto: www.dse.md
Câmpul de lângă localitatea Costeşti, raionul Ialoveni, s-a tranformat zilele acestea în tabără pentru 1.000 de militari NATO, care participă la exerciţiul internaţional "Codrii 2011". Militarii vor simula mai multe operaţiuni de salvare în situaţii de urgenţă.
La exerciţiu participă 22 de echipe din ţările membre NATO.


"Echipa română este formată din trei componente o echipă de căutare-salvare, o echipă de pompieri şi o echipă de chimic, biologic, nuclear care va efectua activităţi de cercetare şi decontaminare", explică ofițerul de legătură, venit din România, Petre Vlad.

"Din Austria au venit cu două echipe. Prima - specializată pe comunicaţii radio şi a doua este echipa care se ocupă de purificarea apei", spune Frida Bnoas, reprezentat din Austria.

Din Ucraina au venit 34 de medici, care au adus cu ei un cabinet medical mobil.

Echipamentele ţărilor participante sunt, însă, cu mult mai performante decât cele existente în Republica Moldova.

Autorităţile spun că R. Moldova are numai de câştigat de pe urma acestui exerciţiu, care a costat Bugetul statului aproximativ 5 milioane de lei.

"În rezultatul acestui exerciţiu, Serviciul nostru de situaţii excepţionale, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, va căpăta o experinţă mai bogată în ceea ce privește situaţiile de criză", menționează ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu.

Sursa: Publika TVAmănunte: „Codrii 2011”: Salutul NATO de Ziua Independenţei Republicii Moldova


Comunicat de presă al MAI:

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu a participat la deschiderea Exerciţiului internaţional „Codrii 2011”

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu a participat duminică, 28 august, la deschiderea oficială a Exerciţiului internaţional „Codrii 2011”, în apropierea localităţii Costeşti (Ialoveni).

Ministrul Roibu a salut echipele statelor participante şi a urat bun venit oaspeţilor. Mia mult, Alexei Roibu s-a arătat încântat să vadă atâtea feţe cunoscute şi persoane dornice să participe în cadrul unui eveniment important pentru ţara noastră, dar şi pentru comunitatea internaţională.

Potrivit ministrului, desfăşurarea acestui exerciţiu este o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova şi instituţiile implicate nemijlocit în lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale. „Cu toţii trăim într-o perioadă de tranziţie în mai multe domenii, atât în timp, cât şi în spaţiu. Unul dintre acestea este managementul situaţiilor excepţionale, care se resimte atât pe plan regional cît şi global”, a adăugat ministrul de Interne.

Alexei Roibu a amintit, în discursul său, despre cele mai recente exemple de dezastre, cum ar fi cele din China, Chile, Haiti, Japonia, unde mii de persoane şi-au pierdut viaţa, iar sute de mii de oameni au rămas fără adăpost. Un exemplu mai apropiat sunt însă inundaţiile de acum un an, care a lăsat sute de moldoveni fără adăpost. Din acest considerent Republica Moldova şi-a ales calea tranziţiei spre o dezvoltare pe toate domeniile.

Astfel, în anul 2004 a fost semnat Planul de Acţiuni ”Republica Moldova – Uniunea Europeană”, prin care guvernul şi-a asumat o serie de angajamente în vederea implementării reformelor în plan politic şi social.

În dorinţa de a reforma întregul domeniu de securitate al ţării, în anul 2006, Republica Moldova a semnat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO.

Alexei Roibu a declarat că aceste planuri prevăd o serie de activităţi care, dealtfel, sunt foarte concrete, iar scopul scontat este de a avea un sistem modern de securitate, care să corespundă atât provocărilor realităţii, cât şi posibilităţilor statului.

Exerciţiul de stat major „Codrii 2011” este gestionat de Centrul Euro–Atlanctic de Coordonare şi Răspuns la Dezastre (EADRCC), în perioada 27 august – 2 septembrie 2011. La exerciţii participă 22 de echipe, din cadrul ţărilor Parteneriatului Euro–Atlantic (EAPC), dar şi naţiuni ale Dialogului Mediteran. Tot aici vor participa şi alte 9 ţări, prin delegarea ofiţerilor de stat major.

În perioada 27 august – 2 septembrie în zona din apropierea localităţii Costeşti se vor afla peste 1.000 de membri ai echipelor civile şi militare din cadrul NATO, dar şi din ţările partenere, cu capacităţi de a acţiona în situaţii de urgenţă. Tot aici sunt prezenţi circa 40 de observatori, care vor monitoriza exerciţiile.

Exerciţiul internaţional "Codrii 2011" va permite ţărilor partenere NATO de a practica mecanismele de răspuns la dezastre şi a capacităţilor de cooperare în caz de situaţii de urgenţă, iar reacţionarea şi implicarea forţelor, şi mijloacelor de salvare devin mai eficiente odată cu testarea acestor în teren.

www.mai.md

Niciun comentariu: