miercuri, 17 august 2011

Mircea Druc: ”Filat îl anihilează pe Ghimpu, iar comuniştii îl anihilează pe Lupu”

Mircea Druc: ”Nu exclud că Moscova s-ar fi angajat să reîntregească RM cu primordiala condiţie ca să nu ne unim cu România. Şi astfel se exclud orice legături cu românismul.”


”Aşa-zisa independenţă a Republicii Moldova nu este meritul celor de la Chişinău”, ”noi am întârziat la toate capitolele”, ” limba de stat am decretat-o mult mai târziu decât alte republici” și ”până şi Rusia şi-a declarat suveranitatea înaintea noastră”, declară Mircea Druc, ultimul premier al RSS Moldovenească și primul şef de guvern antisovietic de la Chişinău, într-un amplu interviu acordat ziarului ”Timpul” în preajma împlinirii a 20 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova.


”Dar asta s-a întâmplat şi pentru că RSSM şi Belarus erau cele mai rusificate republici sovietice, fiind date ca exemplu la Şcoala superioară de partid de la Moscova. Toţi militarii sovietici în rezervă se aflau pe malurile Nistrului. Alături de aceştia, puneţi un foarte puternic complex militar-industrial, care a şi fost punctul de pornire al conflictului transnistrean. (…) Noi n-am avut ce să facem atunci, deoarece în parlamentul din 1990, despre care facem atâta vâlvă, eram o minoritate dezbinată. Şi eu, venit din Cernăuţi, nu prea ştiam cine şi cum răsuflă aici. Doar îi suspectam de unionism pe Ion Ungureanu, Nicolae Matcaş şi pe viceministrul Sănătăţii, Loghin Alexeev”, povestește Mircea Druc.

Ex-premierul menționează că în acea perioadă era convins că după destrămarea imperiului sovietic va urma Unirea cu România, că ”vom reveni la normal, reparând marea tragedie a Basarabiei din 1940”.

”Continui să fiu unionist, - declară Mircea Druc în interviu. Unirea este inevitabilă. Astăzi, ea nu mai e chestie de ideal, ci de confort. Ne putem vedea visul realizat, conlucrând în procesul de integrare europeană. Să nu uităm că astăzi şi ruşii, şi ucrainenii au mari probleme. S-ar putea întâmpla orice, căci nimic nu este stabil în lume astăzi”.

Întrebat cum apreciază situaţia politică actuală din Republica Moldova, Mircea Druc răspunde: ”Cele câteva grupări, care promovează scenariul coaliţiei Filat-Voronin, apără capitalul care i-a adus pe comunişti la guvernare. Lăsaţi-l pe Voronin în pace şi developaţi mecanismul care i-a dat puterea! Aşa veţi găsi capitalul interesat de răsturnarea AIE. Judecata lor este simplă - le convine să aibă doar două partide în RM”.

Mircea Druc apreciază că, ”în acest scop, Filat îl anihilează pe Ghimpu şi îi ia electoratul, iar comuniştii îl anihilează pe Lupu”.

”Lucruri foarte interesante se întâmplă la Chişinău!.. După ce s-a renunţat la „Istoria Românilor”, înţeleg că Filat e pus exact în situaţia în care s-a aflat Roşca. Cred că aceleaşi forţe din exterior, care l-au influenţat pe Roşca, azi lucrează cu Filat. Nu exclud că Moscova s-ar fi angajat să reîntregească RM cu primordiala condiţie ca să nu ne unim cu România. Şi astfel se exclud orice legături cu românismul. Eu nu mai ştiu ce a rămas de furat în RM. Nu mă informează nimeni, sunt un biet pensionar. Dar voi coborâţi la realitate şi căutaţi interesul strategic. Vorbiţi nu ceea ce se vede, dar ce este în spate. Nu uitaţi: capitalul decide!”, atenționează ex-premierul Mircea Druc în interviul acordat publicației ”Timpul”.

Eleonora Lisnic
Arena.md

Niciun comentariu: