sâmbătă, 6 august 2011

64 de nume dăltuite în granit: Monument în onoarea eroilor căzuţi la Cocieri în 1992 (foto)

La sfârşitul postării găsiţi 2 galerii foto, de pe mai.md şi army.md

Un monument în memoria eroilor, militari şi civili, căzuți pe Platoul Cocieri, în luptele din 1992 pentru independența și integritatea Republicii Moldova, a fost inaugurat sâmbătă, 6 august, în satul Cocieri, raionul Dubăsari.
 
La eveniment au participat foşti şi actuali demnitari, printre care preşedintele interimar Marian Lupu, primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, conducerea ministerelor Apărării şi Afacerilor Interne, foşti combatanţi, apropiaţi ai celor căzuţi la Nistru. 

Monumentul reprezintă trei elemente încrustate, în formă de cruce, simbolizând suveranitatea, statalitatea şi independenţa Republicii Moldova. Pe lespedea de granit a monumentului au fost dăltuite numele a 64 de persoane căzute în 1992 pe platoul de luptă.

Ideea înălţării monumentului a apărut încă în 2004, potrivit primarului din Cocieri, Ion Miţcul. Lucrările de edificare au început în 2009, la iniţiativa Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Dubăsari şi a Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Cocieri. Lucrarea a costat 422 de mii de lei, banii provenind din bugetul local, bugetul statului şi donaţii.

Cei care au apărat statalitatea Republicii Moldova merită să fie elogiaţi. Răspunderea cea mai mare este a noastră. De datoria noastră, a celor rămaşi, este să-i cinstim şi să le păstrăm vii faptele în timp. Au fost nevoiţi să lupte piept la piept şi şi-au dat viaţa pentru ca noi să avem o viaţă mai bună, un cer mai liniştit”, a spus primarul Ion Miţcul, citat de Info-Prim Neo.

„Este ştiut că un popor nu are prezent şi viitor atât timp cât nu îşi cinsteşte trecutul. Este o datorie morală a fiecărui dintre noi să păstrăm vie memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă în 1992. Astăzi am pus încă o piatră la temelia statului suveran şi independent Republica Moldova”, a declarat, în cadrul ceremoniei, Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al Republicii Moldova.
 
El a menţionat, totodată, că “datoria morală a tuturor celor aflaţi la conducerea Republicii Moldova” este să asigure “o rezolvare pe cale paşnică, pe calea tratativelor a problemei reintegrării teritoriale definitive a Republicii Moldova".

“Un război pe care noi nu l-am dorit. El a fost declanşat de forţele separatiste, de cei care au venit de pe alte meleaguri. S-au simţit bine, dar trebuie să recunoaştem că nu ne-au stimat niciodată", a declarat, în cadrul evenimentului, ex-preşedintele Mircea Snegur, citat de Publika.md.


Numărul celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992 nu este cunoscut cu exactitate, dar sursele oficiale de la Chişinău vorbesc despre aproximativ 300 de decedaţi. De partea Chişinăului, potrivit aceloraşi surse oficiale, la lupte au participat 32 de mii de combatanţi şi civili.


“Conflictul armat de pe Nistru”
sau “războiul de pe Nistru”, cum îl numesc foştii combatanţi, a început în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, când poliţiştii din “Fulger” au traversat râul Nistru pe gheaţă, la Dubăsari, pentru a veni în ajutorul Comisariatului de poliţie şi a locuitorilor din satele Cocieri şi Corjova, atacate de separatiştii transnistreni, sprijiniţi de formaţiuni de cazaci şi alţi mercenari.
 

Gardiştii regimului separatist de la Tiraspol foloseau arme din dotarea Armatei a 14-a ruse, staţionată pe teritoriul R. Moldova.
 

La 21 iulie 1992, la Moscova, a fost semnat un acord de încetare a focului, între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
 
Ziua de 2 martie a fost proclamată Ziua Memoriei de către actualul parlament.


Eleonora Lisnic

Arena.md

Foto MAI: 


Comunicat de presă al MAI:


Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, a participat azi la dezvelirea unui monument dedicat civililor şi militarilor, care au căzut în timpul conflictului armat din 1992, pe platoul Cocieri. Pe piatra din granit au fost inscripţionate numele a 64 de oameni, acre au decedat în timpul conflictului armat.


Potrivit ministrului Alexei Roibu, deşi trezeşte şi sentimente de tristeţe, ziua de 6 august este una deosebită, mai întâi prin faptul că putem să ne aducem aminte de acei eroi ai neamului, care au luptat pentru independenţa, integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, acum 19 ani. Alexei Roibu a menţionat că faptele acelor oameni, care şi-au pierdut vieţile în timpul luptelor, ne demnostrează încă o dată că Republica Moldova are eroi, are patrioţi şi are o istorie proprie, pentru continuarea căreia merită să luptăm. Mai mult, ministrul de Interne a mulţumit acelor oameni, care au contribuit la edificarea acestui monument.


La evenimentul de azi, din localitatea Cocieri, au mai participat şi primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, preşedintele interimar Marian Lupu, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, oficiali locali, dar şi zeci de oameni din regiune, care au venit să depună flori şi să cinstească memoria celor 64 de oameni, căzuţi în 1992 pe platoul Cocieri.


Conflictul armat de pe Nistru a început pe 2 martie 1992. Atunci, efectivele Gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari. Separatiştii din stânga Nistrului au fost susţinuţi de Armata a 14-a a Federaţiei Ruse. În lupta din 1992 s-a implicat Poliţia Republicii Moldova, deoarece statul nu avea armată în acea perioadă. Poliţiştii de la Dubăsari au acceptat să predea sediul în schimbul promisiunii că vor fi lăsaţi să plece, deoarece erau în inferioritate numerică, dar şi erau mai slab înarmaţi. Oricum, aceştia au fost arestaţi şi duşi la Tiraspol. În lupta din 1992 s-au implicat şi localnicii din Cocieri. Războiul de pe Nistru a durat din martie până în octombrie 1992. Atunci au fost afectate mai multe localităţi, printre care Dubăsari, Tighina, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Varniţa şi Roghi. Potrivit unor estimări, în conflictul din 1992 au murit aproape 300 de combatanţi şi 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane originare din regiunea transnistreană, deşi numărul official al victimelor nu a fost anunţat.

Direcţia informare şi relaţii cu publicul,
6 august 2011


Comunicat de presă al Ministerului Apărării: 

(publicat pe site-ul army.md la 8 august)


Monument în cinstea eroilor la Cocieri

Monumentul înălţat la Cocieri este un eveniment important pentru că în această zi comemorăm o filă din istoria R. Moldova care din păcate a fost scrisă cu singe pe acest pămînt. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa sîmbătă, 6 august, în cadrul ceremoniei de deschidere a unui monument în memoria erioilor căzuţi pe cîmpul de luptă în conflictul armat pentru independența și integritatea R. Moldova, edificat în satul Cocieri, raionul Dubăsari.

La eveniment au participat foşti şi actuali demnitari, printre care preşedintele interimar Marian Lupu, primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, foşti combatanţi, apropiaţi ai celor căzuţi la Nistru.
Monumentul reprezintă trei elemente încrustate, în formă de cruce, simbolizînd suveranitatea, statalitatea şi independenţa Republicii Moldova. Pe lespedea de granit a monumentului au fost dăltuite numele a 64 de persoane căzute în 1992 pe platoul de luptă.

Ideea înălţării monumentului a apărut încă în 2004, potrivit primarului din Cocieri, Ion Miţcul. Lucrările de edificare au început în 2009, la iniţiativa Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Dubăsari şi a Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Cocieri. Lucrarea a costat 422 de mii de lei, banii provenind din bugetul local, bugetul statului şi donaţii.

„Cei care au apărat statalitatea Republicii Moldova merită să fie elogiaţi. Răspunderea cea mai mare este a noastră. De datoria noastră, a celor rămaşi, este să-i cinstim şi să le păstrăm vii faptele în timp. Au fost nevoiţi să lupte piept la piept şi şi-au dat viaţa pentru ca noi să avem o viaţă mai bună, un cer mai liniştit”, a spus primarul Ion Miţcul.

„Este ştiut că un popor nu are prezent şi viitor atât timp cât nu îşi cinsteşte trecutul. Este o datorie morală a fiecărui dintre noi să păstrăm vie memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă în 1992. Astăzi am pus încă o piatră la temelia statului suveran şi independent Republica Moldova”, a declarat, în cadrul ceremoniei, Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al Republicii Moldova.

Războiul de pe Nistru a durat din martie până în octombrie 1992 şi a afectat mai multe localităţi, printre care Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar, potrivit unor estimări, au murit aproape 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane originare din regiunea transnistreană. 

http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=802

Galerie foto de pe www.army.md:  


 

Niciun comentariu: