luni, 15 august 2011

Peste 1.000 de lei – atât costă rechizitele şcolare pentru un elev, potrivit părinţilor


 
1 septembrie îi face pe părinţi să-şi întoarcă pe dos buzunarele

Preţurile la rechizitele şcolare sunt mari, însă marea majoritate a părinţilor sunt gata să scoată din buzunare oricât ar fi nevoie ca să-şi vadă odraslele bine echipate în prima zi de şcoală. Caiete, albume, pixuri, creioane, rigle, mape – de diferite forme şi culori – sunt de nelipsit în ghiozdanul pentru şcoală, transmite Info-Prim Neo.

Maria Andriuţă, din Nisporeni, a venit la Chişinău să-şi facă cumpărăturile în speranţa că va găsi aici o ofertă mai variată, dar şi preţuri mai bune. E dispusă să dea 800 de lei pentru rechizite, dar şi pentru ghiozdan.


Angela Tataru, din Străşeni, a cheltuit deja 1400 de lei pentru rechizite şcolare pentru cele două nepoţele ale sale, dar lista cumpărăturilor nu s-a sfârşit. ,,Preţurile sunt foarte mari şi usucă buzunarul de tot, însă trebuie să ne lăsăm de toate şi să le cumpărăm”, a spus femeia.

De cealaltă parte, vânzătorii se plâng că nu prea au cumpărători, dar speră că situaţia se va schimba în următoarele zile, mai aproape de 1 septembrie. „Majoritatea care vin se miră de preţurile mari, dar noi le explicăm că nu este vina noastră. Acum, în preajma începerii anului şcolar, mai vindem şi noi câte ceva, dar pe parcursul anului nu avem mai deloc cumpărători”, a spus Nina Creţu, vânzătoare.

„Majoritatea care vin cumpără câte puţin şi rechizite din cele mai ieftine. Nici nouă nu ne este comod să stăm aici, dar dacă altă sursă nu-i. Ieri am vândut de 1800 de lei, dar azi nici de 200”, a declarat o altă vânzătoare, Tatiana Buzu.

Cel mai ieftin caiet se vinde cu 70 de bani, iar cel mai scump ajunge să coste chiar şi 50 de lei. Pentru un ghiozdan şcolar părinţii sunt nevoiţi să scoată din buzunar de la 150 de lei până la 600 sau chiar 700 de lei.


Potrivit părinţilor, anul acesta pentru rechizite trebuie să scoată din buzunar peste 1000 de lei. 


180 de euro – salariul mediu pe economie în Republica Moldova - vezi ştirea


Niciun comentariu: