joi, 11 august 2011

Precizările ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, referitoare la predarea istoriei

11.08.2011
Comunicat de presă al Guvernului

Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI a susţinut un briefing la care a făcut unele precizări referitor la predarea istoriei în şcoli

Ministrul a menţionat că a decis să aducă unele precizări la subiectul respectiv deoarece acesta a luat o conotaţie absolut nedorită în presă.


„Nu trebuie uitat că discuţia pe această temă a pornit de la anunţul făcut de un partid extraparlamentar privind acţionarea Ministerului Educaţiei în judecată pe tema predării istoriei românilor. De aceea, am considerat că e important să fac unele precizări, să scoatem acest subiect din zona politică şi să-l aşezăm acolo unde îi este locul, în zona educaţiei”, a specificat ministrul.

Mihail ŞLEAHTIŢCHI a declarat că nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte predarea istoriei în şcoli în raport cu anul trecut.

„Formulări de genul “fără istoria românilor în şcoli” sînt greşite şi chiar neadevărate. Afirm clar, ca să nu mai fie loc de interpretări, istoria românilor se va preda în continuare în şcolile din Republica Moldova”, a spus oficialul.

Potrivit ministrului, în istoria naţională se regăseşte, ca şi pînă acum, Istoria Romanilor şi Istoria Statului Republica Moldova. Astfel, obiectul istoria va include 50% spaţiul universal, 45% spaţiul romanesc şi 5% spaţiul local.

Ministrul a mai precizat că este suficient să răsfoieşti sugestiile de conţinut la orice clasă pentru a te convinge că istoria romanilor este prezentă la nivelul anului precedent.

„Vreau să reamintesc că procesul de modernizare a curicumului şcolar a început în noiembrie 2009, inclusiv la disciplina istorie. Ministerul Educaţiei a consultat atunci opinia profesorilor şi istoricilor. Aşadar, Istoria pe care o avem şi astăzi în şcoli este rezultatul unei munci comune”, a spus Mihail ŞLEAHTIŢCHI.

Ministrul a mai adus încă trei argumente care confirmă prezenţa în continuare a istoriei românilor în sistemul de învăţămînt din Republica Moldova încă începînd cu anul 2009: Curicumul la disciplina istorie, documentul privind organizarea procesului educaţional în învăţămîntul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, şi Ghidul de implementare a Curicumului modernizat pentru treapta liceală.

„Toate aceste documente confirmă clar că istoria românilor este prezentă în continuare în sistemul de învăţământ din Republica Moldova” a declarat ministrul.

Referitor la acuzaţia adusă de un partid extraparlamentar, că Ministerul Educaţiei ar edita sau a editat suplimentar manuale de istoria românilor cu încălcarea normelor în vigoare, Mihail ŞLEAHTIŢCHI a opinat că este o acuzaţie falsă, menţionînd că manualele respective reprezintă donaţie şi vor putea fi utilizate ca suport didactic, dar nici un ban public nu a fost cheltuit în acest sens.

În acest context, ministrul Educaţiei a făcut un apel la calm, la corectitudine şi la nepolitizarea domeniului educaţiei.

„Viitorul copiilor noştri este mult prea important ca el să fie sacrificat pe altarul intereselor politice”, a conchis Mihail ŞLEAHTIŢCHI.

Un comentariu:

Viorel Dolha spunea...

Este corecta pozitia domnului ministru.