marți, 2 august 2011

”România va trebui să absoarbă partea centrală a regiunii sale istorice Basarabia” și ”La rând pot fi bulgarii din Taraclia” – revista presei de la Chișinău

”Odată cu plecarea Ambasadorului SUA Asif Chaudhry, a plecat şi un factor de stabilitate în Republica Moldova”, scrie Nicolae Negru în ”Jurnal de Chişinău”. Autorul observă că doar intervenţia periodică a ambasadorului american şi a reprezentanţilor UE, care ne vizitau din când în când, ”îi calma pe Filat, Lupu şi Ghimpu, deşi nu pentru mult timp”. ”Concluzia generală e că nu trebuie să ne aşteptăm de la liderii AIE la acţiuni logice, cumpătate, raţionale pentru binele nostru, căci ei nu sunt capabili să se stăpânească nici măcar pentru binele propriu”.

”Dispariţia Belgiei va ucide şi Republica Moldova”
, scrie Petru Bogatu în ”Jurnal de Chişinău”.
Comentatorul face o paralelă între cazul Belgiei şi cel al Republicii Moldova. ”Pe măsură ce imposibilitatea de a integra autoproclamata republică nistreană devine tot mai evidentă, raţiunea de a fi a statului din stânga Prutului dispare sub ochii noştri. Probabila asimilare a Walloniei de Franţa se va transforma într-un precedent pentru Bucureşti. România va trebui, la rândul ei, să absoarbă partea centrală a regiunii sale istorice Basarabia”.

„Dacă actuala guvernare nu va crea condiţii pentru o viaţă decentă, ne putem aştepta la surprize”
, susţine într-un interviu din ”Jurnal de Chişinău” primul preşedinte al Republicii Moldova.  La 20 de ani de la Proclamarea Independenţei, Mircea Snegur  vorbeşte despre circumstanţele evenimentului, de ce nu s-a realizat unirea dintre Republica Moldova şi România şi despre experienţa clasei politice în edificarea statului moldovenesc.


”Incidentul de la Universitatea Slavonă din Chişinău a confirmat un adevăr: în R. Moldova se trăieşte în două lumi paralele”, scrie Constantin Tănase în ”Timpul”.  ”A trebuit să apară „scandalul Universitatea Slavonă”, ca să aflăm ceea ce de fapt ştim cu toţii: şi după 20 de ani de „independenţă statală” nu populaţia băştinaşă a R. Moldova este stăpână la ea acasă, ci minoritatea imperială rusă.” ”Ca şi în cazul scandalului cu „Bac-ul din Găgăuzia”, mai există un vinovat, statul R. Moldova”, conchide autorul.

În
”Adevărul” de astăzi, istoricul Igor Caşu relevă că Universitatea de la Comrat a fost creată ”cu scopul expres de a pregăti cadre naţionale, cu predarea în limba găgăuză”. ”Nimic din aceste lucruri nu s-a întâmplat şi, după 20 de ani de la declararea Independenţei Republicii Moldova, trebuie să remarcăm că printre greşelile pe care le-am comis a fost şi aceea de a perpetua situaţia în care avem un teritoriu cu o populaţie rusificată şi ataşată Rusiei.” ”Indiferent de faptul cine e başcan la ei, cam toţi care s-au succedat la cârma regiunii au avut relaţii speciale cu autorităţile separatiste de la Tiraspol. Acum, când vor să aibă diplomele lor proprii de bacalaureat, în aşa fel încât să nu fie, de fapt, obligaţi să înveţe limba română, ci să poată învăţa doar în rusă, Guvernul Republicii Moldova e obligat să reacţioneze prompt şi ferm pentru a nu crea un precedent sfidător. La rând pot fi bulgarii din Taraclia”, atenţionează autorul.  

ARENA, cu referire la ARENA FM

Niciun comentariu: