luni, 8 august 2011

Vlad Filat a avut o întrevedere cu guvernatorul autonomiei găgăuze

08.08.2011

Comunicat de presă

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail FORMUZAL

În cadrul întrevederii, a fost abordat un spectru larg de probleme legate de dezvoltarea în continuare a regiunii, inclusiv aspecte ce ţin de continuarea de către tinerii găgăuzi a studiilor în instituţiile de învăţămînt.


În rezultatul discuţiilor, s-a convenit, în calitate de variantă de compromis, că liceenii, care nu au susţinut examenele de bacalaureat la limba română, îşi vor putea continua studiile nu doar în şcolile profesionale (cum se anunţase anterior), ci şi în colegii. Ulterior, aceşti tineri vor putea susţine examenele de bacalaureat la limba română, cea ce le va oferi posibilitatea să-şi continue studiile în instituţiile universitare.

Premierul a susţinut iniţiativa autorităţilor de la Comrat privind implementarea în grădiniţele din autonomie a programelor pilot de studiere a limbii de stat şi a limbii găgăuze.

În context, Vlad FILAT a comunicat că, începînd cu anul 2012, în bugetul de stat vor fi prevăzute mijloace pentru sporirea nivelului calităţii predării limbii române în instituţiile de învăţămînt în întreaga ţară.

De asemenea, Prim-ministrul a menţionat necesitatea elaborării unui program naţional pentru studierea limbii române de către minorităţile naţionale.

Mihail FORMUZAL a spus că acest compromis oferă posibilitatea pentru dezvoltarea unui dialog serios în continuare pentru soluţionarea complexă a acestei probleme.

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului

Niciun comentariu: