joi, 25 august 2011

Vlad Filat: „Cred că aşa a binevoit Dumnezeu”. Directorul Muzeului de Istorie, Eugen Sava: “Religie şi politică... Nu comentez"


Sursa: Pro TV
Episcopul de Bălţi, ajutat de Filat să treacă de accesul interzis la steagul lui Ştefan cel Mare

La steagul lui Ştefan cel Mare ajungi doar dacă ai pile. I s-a întâmplat episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel, în această dimineaţă (nota blogului: din Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse).

Ajuns la poarta Muzeului de Istorie, unde este expus drapelul, episcopul a fost lăsat să intre numai însoţit de premier. Accesul publicului la steagul lui Ştefan cel Mare, adus ieri la Chişinău, este interzis până sâmbătă.

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, spune că a venit la muzeu azi, pentru că ar avea o deplasare peste hotare şi nu ar fi reuşit să vadă relicva. Iniţial nu a fost lăsat să intre pe teritoriul muzeului.

Întâmplător sau nu, cu doar câteva minute înainte, la muzeu fusese şi premierul Vlad Filat. După ce a văzut stindardul, Filat, împreună cu ambasadorul României, Marius Lazurca, s-au oprit la o terasă din apropierea muzeului. Văzând cum episcopul pleacă, premierul a dat indicaţii ca şi acesta să fie invitat la masă.

După ce s-au salutat, premierul, ambasadorul şi episcopul s-au întors din nou la muzeu. De data aceasta, pentru a facilita accesul înaltei feţe bisericeşti.

Directorul muzeului a rămas nedumerit de faptul că înalta faţă bisericească a avut acces la stindard. "L-a condus prim-ministrul Filat. Eu aici n-am intervenţie. Religie şi politică... nu comentez", a declarat Eugen Sava.

Publicul va avea acces la steagul lui Ştefan cel Mare începând cu ziua de sâmbătă, 27 august, de la ora 12.00.


Foto:gov.md

Comunicat de presă al Guvernului: 

Prim-ministrul Vlad FILAT a efectuat astăzi o vizită de lucru la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, unde a fost expus stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare        


Stindarul a fost adus la Chişinău la solicitarea adresată părţii române de către Prim-ministrul Vlad FILAT,  cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la declararea independenţei R. Moldova şi va fi expus publicului larg în perioada 27 august - 10 septembrie 2011.


Premierul însoţit de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Chişinău, Marius LAZURCĂ, ministrul Afacerilor Interne, Alexei ROIBU, conducerea  Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, experţi din România, a avut posibilitatea să vadă pe viu exponatul.


Steagul lui Ştefan cel Mare reprezintă una din cele două relicve de acest gen, dăruite de către marele domnitor mănăstirii Zografu de la muntele Atos. Timp de cinci secole, "Steagul lui Ştefan cel Mare" a fost păstrat la mănăstirea respectivă, iar în anul 1917 această relicvă a fost recuperată de către România.


Imagine: protv.md
Solicitat de jurnalişti, Vlad FILAT a spus că aducerea la Chişinău şi expunerea steagului lui Ştefan cel Mare este un eveniment deosebit pentru Republica Moldova.


„Stindardul liturgic a lui Ştefan cel Mare  este o piesă de o valoare excepţională istorică. Apreciem mult faptul că s-a reuşit aducerea la Chişinău a acestui steag în contextul celebrării a 20 de ani de independenţă", a spus Vlad FILAT. 


Premierul a mulţumit părţii române pentru deschiderea şi eforturile depuse în aducerea steagului lui Ştefan cel Mare în ţara noastră, menţionînd că prin eforturi comune istoria devine mai accesibilă.


Niciun comentariu: