miercuri, 24 august 2011

Ziua Independenţei RM: Niciun oficial de rang înalt al altui stat pe lista invitaţilor


Niciun şef de stat străin nu va participa la manifestările organizate de Ziua Independenţei. 
Cel puţin aşa reiese din lista de invitaţi, făcută publică de către Guvern. 
Între timp, nici Preşedinţia şi nici Serviciul de Protocol al Ministerului de Externe nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru întocmirea listei de invitaţi.


Reprezentanţii Preşedinţiei spun că Serviciul de Protocol al Ministerului de Externe este responsabil de alcătuirea listei invitaţilor care vor participa la ceremoniile dedicate Zilei Independenţei. Asta deşi, acum o săptămână, Preşedinţia afirma că a invitat oficiali de rang înalt din ţările cu care Moldova are relaţii diplomatice. Pe de altă parte, Serviciul de protocol al diplomaţiei moldoveneşti afirmă că nu este la curent cui i-au fost trimise invitaţiile.

"Departamentul protocol diplomatic de stat nu a făcut nicio invitaţie la adresa unor demnitari de rang înalt din străinătate, iar toate invitaţiile care s-au făcut până acum au fost pentru corpul diplomatic acreditat la Chişinău, adică pentru toţi ambasadorii, inclusiv doi parlamentari germani care vin la invitaţia ministrului Iurie Leancă", a declarat Oxana Iuteş, consultant comunicare Ministerul de Externe.

Acum o săptămână, serviciul de presă al Preşedinţiei spunea că la Ziua Independenţei au fost invitaţi şefii de state cu care RM are relaţii diplomatice. Cu trei zile înainte de sărbătoare, Preşedinţia susţine deja că de lista invitaţilor s-a ocupat Serviciul de protocol al Ministerului Afacerilor Externe.

În lista invitaţilor, pe care a făcut-o publică Guvernul, figurează doar demnitari moldoveni şi diplomaţi acreditaţi la Chişinău. La festivităţi va participa actuala conducere a ţării, precum şi foşti şefi de stat, foşti premieri, preşedinţi de Parlament, deputaţi şi alţi funcţionari ai statului.

Niciun comentariu: