miercuri, 14 septembrie 2011

Cehia susţine IMM-urile din Republica Moldova


Comunicat de presă
14.09.2011

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, se află într-o vizită oficială în Republica Cehă

În cadrul vizitei efectuate în Republica Cehă, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, în calitate de co-preşedinte al Comisiei mixte de colaborare economică şi comercială moldo-cehă, a avut o întrevedere cu omologul său de la Praga.


Discuţiile s-au axat pe realizarea protocolului ultimei şedinţe a Comisiei mixte şi examinarea posibilităţilor de extindere a colaborării moldo-cehe în domeniul economic, comercial, al industriei constructoare de maşini, energetic şi infrastructură, precum şi în medicină.

Totodată, părţile urmează să discute crearea unui sub-grup special în domeniul energeticii în cadrul Comisiei mixte, următoarea şedinţă a căreia va avea loc în luna februarie 2012, la Praga.

Octavian Calmâc a mulţumit părţii cehe pentru susţinerea acordată în dezvoltarea politicilor privind Întreprinderile Mici şi Mijlocii, inclusiv prin proiectul „Posibilităţi de dezvoltare a sectorului IMM în Republica Moldova”, care prevede armonizarea legislaţiei sectoriale moldoveneşti cu cea comunitară, precum şi asistenţă în elaborarea noului Program de stat pentru susţinerea businessului mic şi mijlociu.

Unul din scopurile vizitei este şi identificarea proiectelor investiţionale de interes pentru Republica Moldova care pot fi susţinute financiar din fondurile cehe, inclusiv suplimentarea finanţării pentru Programul de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, a fondului de garantare a creditelor, precum şi alte instrumente de susţinere a IMM-urilor.

Totodată, s-a discutat despre posibilitatea acordării asistenţei pentru grupul de negocieri a Acordului de comerţ liber şi aprofundat şi comprehensiv cu Uniunea Europeană, o primă acţiune în acest sens fiind organizarea unei mese rotunde pe acest subiect, în luna decembrie la Praga, şi schiţarea unui program amplu şi durată în domeniul asistenţei tehnice.

În cadrul aceleaşi vizite, a fost coordonat şi programul misiunii oamenilor de afaceri moldoveni ce îl vor însoţi pe Prim-ministrul Republicii Moldova în cadrul vizitei oficiale în Republica Cehă, la finele lunii noiembrie.

Notă. Volumul schimburilor comerciale bilaterale (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) între Republica Moldova şi Cehia, în primele 6 luni ale anului curent, a înregistrat suma de 42,1 mil. USD. Comparativ cu perioada analizată a anului precedent, volumul comerţului exterior practic s-a dublat. Cehia se situează pe locul 19 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale. Ponderea comerţului cu această ţară constituie 0,88% în volumul comerţului total al RM.

Ministerul Economiei

Niciun comentariu: