joi, 22 septembrie 2011

Cum se vede la Chişinău teama lui Băsescu

Dacă unii politicieni şi lideri de opinie din capitala Republicii Moldova ironizează temerile formulate de preşedintele român în discuţia cu sentorul american Richard Lugar, referitoare la un posibil conflict româno-rus, alţii se poziţionează diametral opus.

Subiectul presupusei îngrijorări că „ruşii pot declanşa o provocare în Moldova, care ar necesita un răspuns militar al României“, exprimată, potrivit Wikileaks, de preşedintele Traian Băsescu în august 2008, n-a trecut neobservată pe holurile şi în cabinetele oficialilor moldoveni.


Liderii de opinie din Republica Moldova au însă opinii diferite cu privire la veridicitatea documentului şi la existenţa unor motive întemeiate pentru o astfel de îngrijorare.

Preşedintele Comisiei de Apărare din Parlamentul Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, membru al Partidului Democrat, nu acceptă uşor să abordeze subiectul. „Eu nu prea bine vorbesc limba română“, spune oficialul. Se lasă însă înduplecat şi-şi spune punctul de vedere: „Eu nu ştiu de ce preşedintele ţării dumneavoastră a făcut această declaraţie. Eu nu văd cum ruşii se puteau implica în treburile noastre interne. Eu nu văd aşa pericol“.

„Noi, la Chişinău, nu am simţit tensiune“

Nici parlamentarul democrat Dumitru Diacov nu e încântat să discute despre acest subiect, pe care-l consideră „delicat“ şi „bazat pe speculaţii“.

„Nu erau relaţiile tensionate între Moldova şi Rusia, erau mai degrabă tensionate între Moldova şi România, cu comuniştii în frunte. Noi, la Chişinău, nu am simţit această tensiune “, spune Diacov, actual lider parlamentar al Partidului Democrat şi fost corespondent la Bucureşti al agenţiei ruse ITAR-TASS, între 1989 şi 1993.

Luna august 2008 arată însă cu totul altfel în amintirile deputatului Boris Vieru, vicepreşedinte al Partidului Liberal. „Partidul Liberal, în urma evenimentelor din Georgia, a dat o declaraţie în care condamna acel război declanşat de Federaţia Rusă. Ne exprimam îngrijorarea că un asemenea scenariu s-ar putea repea şi în Republica Moldova, în contextul efortului Rusiei de a redeveni o mare putere regională“, spune Vieru, potrivit căruia România ar fi fost în mod cert foarte afectată de o asemenea evoluţie. Deputatul liberal găseşte „absolut normală“ îngrijorarea preşedintelui român.

„Temerile sunt pe deplin justificate“

Presupusa temere exprimată de Traian Băsescu este văzută diferit şi de analiştii politici moldoveni. Astfel, potrivit lui Petru Bogatu, o astfel de îngrijorare este pe deplin întemeiată: „Opinia preşedintelui Băsescu nu ni s-a părut deloc surprinzătoare. Temerile sale sunt pe deplin justificate. După războiul ruso-georgian din august 2008, la Tiraspol, în stânga Nistrului, era extrem de mare tentaţia de a provoca o ciocnire militară şi la Nistru şi a obţine legitimarea independenţei Tiraspolului. Această tentaţie este mare şi acum“.

Pe un alt palier se plasează însă analistul Igor Boţan, directorul ADEPT - Asociaţia pentru Democraţie Participativă, pe care îl amuză presupusa discuţie între Traian Băsescu şi oficialii americani. „Avut loc o discuţie privată şi în cadrul ei s-au examinat şi cazuri exotice, asta se întâmplă. Dar o ţară membră NATO nu poate să ia în calcul serios astfel de chestii. Toţi fac glume la Chişinău“, spune Boţan, care precizează că e sută la sută convins că discuţia respectivă a avut loc, dar că era una între politicieni. „E cale lungă de la o discuţie ipotetică şi până la adoptarea de decizii.  Nu exista această temere în Republica Moldova în august 2008, pentru că la guvernare era partidul comuniştilor, foarte ostil faţă de România“, spune Boţan.

Ieri, la o zi după publicarea telegamei Wikileaks, preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles, printr-o glumă, că spusele i-au fost înţelese greşit: „ România dispunea, în 2008, de câteva baterii de praştii cu rază lungă de acţiune şi era gata să declare război“.

Andreea Pocotila

Un comentariu:

Anonim spunea...

Imi pare bine ca i-ati pus la un loc pe Diacov, Bogatu si Botan comentand aceasta situatie. Asa s-a vazut cel mai bine ce prezinta fiecare. Diacov care are o viziune realista a lucrurilor fiind in mijlocul evenimentelor. Bogatu care si in 2008 continua sa incinga atmosfera cu articolele lui. si Botan care este cu picioarele pe pamant.