marți, 20 septembrie 2011

Curtea Constituţională: Constituția nu poate fi modificată prin lege organică


Curtea Constituțională a decis că Legea Supremă nu poate fi modificată printr-o lege organică, iar președintele R. Moldova trebuie ales cu cel puțin 61 de voturi. Curtea a respins solicitarea PL, PD, PLDM, prin care se solicita reducerea numărului de voturi pentru alegerea șefului statului. 

Astfel, deputații celor 4 fracțiuni parlamentare trebuie să se pregătească să declanșeze procedura de alegere a șefului statului. Dacă candidatul înaintat de AIE nu va întruni 61 de voturi în două încercări de a alege președintele țării, președintele Parlamentului trebuie să dizolve Legislativul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate. 

UNIMEDIA precizează că decizia Curții Constituționale coincide cu așteptările PLDM și PCRM. PL și PD au o altă părere despre modalitatea cum trebuie ales șeful statului în condițiile care Parlamentul a fost dizolvat deja de două ori.


"Parlamentul nu poate institui prin lege organică o altă majoritate neceară pentru alegerea președintelui, în cazul dizolvării multiple a Parlamentului, cauzate de eșuarea alegerilor președintelui. Procedura de alegere a șefului statului poate fi modificată de Parlament, dar numărul voturilor este o materie constituțională și nimeni nu este îndrept să intervină. Numărul de voturi poate fi modificat doar prin lege constituțională, adică printr-o nouă Constituție. Este vorba de o inițiativă votată cu 35 de voturi ale parlamentarilor, avizata de Curtea Constituțională, expediata Parlamentului, care după 6 luni, poate purcede la modificarea Constituței. Altă cale nu există", a declarat președintele CC, Dumitru Pulbere.

Președintele CC a lăsat să se înțeleagă că termenul rezonabil acordat Parlamentului pentru declanșarea procedurii de alegere a președintelui a fost depășit
„Noi nu avem dreptul să indicăm în hotărîre termeni concreți, dar să nu uităm că în februarie 2011, noi am emis o decizie în care am vorbit de un termen rezonabil, prin care Parlamentul trebuia să elaboreze o lege referitor la termenul de alegere a președintelui și parlamentarii nu au făcut-o, din varii motive. În mintea oricărui jurist, dacă el se stimează, nici nu poate să apară ideea de a modifica Constituția prin lege organică", mai spus președintele CC.

Precizăm că azi, 20 septembrie 2011, Curtea Constituţională a examinat sesizarea deputaţilor AIE privind interpretarea unor prevederi ale articolului 78 din Constituţie ce vizează alegerea preşedintelui. Alianța a vrut să știe dacă ar putea fi instituită o procedură de alegere a șefului statului, care ar permite evitarea dizolvării repetate a Parlamentului.

Autorii sesizării au solcitat CC să explice dacă:

- Parlamentul poate fi dizolvat repetat pentru acelaşi motiv: nealegerea Preşedintelui Republicii Moldova; 

- se aplică repetat procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova prevăzută la art.78 din Constituţie după alegerea anticipată a noului Parlament dizolvat în legătură cu imposibilitatea alegerii şefului statului; 

- poate dezvolta Parlamentul prin lege organică un mecanism care ar instituţionaliza o procedură ce ar asigura alegerea şefului şi nu ar admite dizolvarea repetată a Parlamentului”.

UNIMEDIA reamintește că Republica Moldova nu are președinte de doi ani. În februarie 2011, la solicitarea PCRM,
Curtea Constituțională a lăsat la discreția Parlamentului să stabilească termenul pentru alegerea șefului statului. Peste două luni, însă, Alianța pentru Integrare Europeană a decis să solicite opinia Curții Constituționale vizavi de funcționalitatea articolelor 78 și 90 din Constituție, pentru a ști cum să acționeze mai departe. 
 CC a constatat vacanța funcției de președinte la 11 septembrie 2009.

Sursa: UnimediaReacția lui Mihai Ghimpu la decizia CC: "Cred că am greșit cu alegerea lui Filat!"

Liderul PL a rămas nemulțumit și întristat de decizia CC, dar și de faptul că pe ultima sută de metri PLDM s-a răzgândit. El se arată pesimist vizavi de identificarea unei altei soluții pentru alegerea șefului statului și asta pentru că, potrivit lui, liberal-democrații s-ar putea să nu se țină de cuvînt din nou. „Eu am altă părere și rămân cu ea. Urmează să discutăm în ședința Consiliului AIE, dar mi-e greu deja să propun ceva pentru că văd că înțelegerile pe care le avem nu se mai respectă. Filat nu a respectat înțelegerea și a pornit o altă politică, că nu va vota, indiferent de decizia CC”, spune el.

Mihai Ghimpu a spus că se bucură de propunerea de ieri, lansată de liderul PLDM, Vlad Filat, de a adopta o Constituție nouă. „Mai sunt soluții, mă bucur de ceea ce a spus ieri Filat, sper că a fost sincer. Mă tem să nu se sfârșească ca și în cazul cu această sesizare - am convenit toți trei, dar azi am apărat-o doar eu în sala asta”, a mai spus liberalul.

Liderul PL spune că mâine va fi convocată ședința AIE, după care liderii Alianței vor veni cu o decizie. De asemenea, Ghimpu spune că prin decizia sa, CC nu a stabilit termeni concreți de alegere a președintelui.

Președintele liberal a declarat că îi pare rău că l-a votat pe Filat în funcția de prim-ministru întâi. "Cred că am făcut o greșeală când am purces la îndeplinirea acordului. Trebuia de ales președintele Parlamentului întâi", a mai spus acesta.

Sursa:
Unimedia

Niciun comentariu: