vineri, 2 septembrie 2011

Igor Corman la AP EURONEST


Preşedintele Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană Igor Corman a participat la reuniunea şefilor delegaţiilor naţionale la AP EURONEST

Chişinău, 1 septembrie 2011 – Preşedintele Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană Igor Corman a participat la reuniunea şefilor delegaţiilor naţionale la Adunarea Parlamentară EURONEST, care s-a desfăşurat la Kiev, în ziua de 30 august 2011. Igor Corman este vicepreşedinte al AP EURONEST şi conducător al delegaţiei parlamentare moldoveneşti la acest for european.


În cadrul reuniunii a fost discutată agenda sesiunii plenare a Adunării Parlamentare EURONEST, care va avea loc în perioada 14-15 septembrie 2011 la Strasbourg. De asemenea, au fost supuse dezbaterilor subiectele incluse pe agendele Comitetelor AP EURONEST, inclusiv proiectul raportului privind recomandările pentru Summitul Parteneriatului Estic 2011, cu genericul „Aşteptări înalte pentru fapte ambiţioase”, elaborat de Comisia pentru afaceri politice, drepturile omului şi democraţie.

În cadrul vizitei la Kiev, Şeful delegaţiei Republicii Moldova la AP EURONEST Igor Corman a avut o întrevedere cu Volodimir Litvin, Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei. Discuţia a vizat stadiul actual şi perspectivele relaţiilor moldo-ucrainene, inclusiv diferite subiecte ce ţin de cooperarea regională.

Preşedintele Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană Igor Corman a avut o întrevedere şi cu omologul său ucrainean Oleh Bilorus, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Radei Supreme a Ucrainei, în cadrul căreia au discutat perspectivele cooperării regionale moldo-ucrainene, în special în cadrul AP EURONEST.

Delegaţia Parlamentului European la Adunarea Parlamentară EURONEST, constituită în septembrie 2009, reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic, politică lansată de Uniunea Europeană pentru a-şi apropia vecinii din est, cu scopul de a evita noi linii de separare şi, respectiv, de a sprijini, inclusiv prin resurse financiare, eforturile acestora pentru implementarea reformelor politice, economice şi sociale. EURONEST este constituită din 120 de membri: 60 de membri din partea Parlamentului European şi câte 10 membri din partea partenerilor estici: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan. AP EURONEST este menită să stimuleze dialogul parlamentar multilateral şi schimburile între partenerii estici, între deputaţii din Parlamentul European şi colegii lor din ţările partenere din Est pe mai multe direcţii de interes comun: stabilitate, democraţie, armonizarea legislaţiei etc.

Secţia Relaţii cu mass-media a
Parlamentului Republicii Moldova

Un comentariu:

Anonim spunea...

Un pas inainte pt Moldova si o ocazie noua pt promovarea produsului national peste hotare. Mai ales daca suntem reprezentati de Igor Corman reusita noastra in acest proces este ca si garantata.