marți, 6 septembrie 2011

Igor Corman: Liberalizarea vizelor pentru partenerii din Europa de Est trebuie să fie tratată ca o chestiune de urgenţă, nu ca o perspectivă pe termen lung

Chişinău, 6 septembrie 2011 – Republica Moldova salută revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, în special, definirea mai clară a principiului diferenţierii, care prevede că statele Parteneriatului Estic vor primi asistenţă şi sprijin din partea UE în funcţie de succesele obţinute în promovarea reformelor. Acest mesaj se conţine în discursul Preşedintelui Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană Igor Corman, rostit în cadrul Conferinţei de la Varşovia a Preşedinţilor Comisiilor Afaceri Externe din cadrul Parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene, care se desfăşoară în perioada 4-6 septembrie 2011.


Igor Corman şi-a exprimat speranţa că Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în Polonia la finele lunii curente, va face o trimitere mai explicită la articolul 49 al Tratatului UE şi la perspectiva de aderare la UE pentru acei parteneri din Europa de Est care aspiră şi care întrunesc criteriile necesare. Preşedintele Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană s-a referit şi la necesitatea asumării unor angajamente clare din partea UE privind avansarea rapidă a negocierilor privind Acordul de asociere şi Zona de liber schimb cuprinzător şi aprofundat. De asemenea, a fost menţionată necesitatea revederii abordării UE în problema liberalizării vizelor pentru partenerii din Europa de Est, care să fie tratată ca o chestiune de urgenţă, nu ca o perspectivă pe termen lung.

La rândul lor, reprezentanții preşedinţiei polone la UE au căzut de acord cu aşteptările Republicii Moldova, menţionând că Summit-ul trebuie să transmită, prin declaraţiile sale, un mesaj clar de sprijin partenerilor estici.

În cadrul conferinţei, Igor Corman a avut o discuție cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Catherine Ashton despre situația politică din Republica Moldova. Igor Corman a avut o întrevedere şi cu Zygmunt Berdychowski, directorul Institutului pentru Studii Estice din Varşovia, privind organizarea în 2012 a unui Forum UE – Republica Moldova, precum şi cu o serie de preşedinţi de comisii parlamentare de politică externă din statele membre UE.

Preşedintele Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană Igor Corman participă, în perioada 4-6 septembrie 2011, la Conferinţa Preşedinţilor Comisiilor Afaceri Externe din cadrul Parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene, la invitaţia omologului său polon Andrzej Halicki. Dintre partenerii estici la conferinţă participă reprezentanții Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Serviciul de presă al Parlamentului

Un comentariu:

Anonim spunea...

Urgentarea liberalizarii vizelor depinde in mare parte de angajamentele luate fata de UE. Sunt insa angajamente publice si cele secrete. La cele secrete eu cred ca exista ceva probleme serioase.