joi, 8 septembrie 2011

Iurie Leancă a efectuat o vizită de lucru în Marea Britanie

Comunicat de presă
 
Marea Britanie va continua să sprijine procesul de extindere a Uniunii Europene şi apropierea R. Moldova de UE
 
În perioada 6-8 septembrie 2011, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a efectuat o vizită de lucru în Marea Britanie. Programul vizitei a inclus o întrevedere cu omologul său britanic, William Hague, precum şi discuţii cu Ministrul pentru Europa, David Lidington, Consilierul pe probleme de securitate naţională, Peter Ricketts, un grup de deputaţi ai legislativului britanic - membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova, reprezentanţi ai mediilor academice şi ziaristice din Marea Britanie.

 
În cadrul discuţiilor cu omologul său britanic, Ministrul moldovean de Externe l-a informat pe William Hague despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova în procesul de modernizare a ţării, trecând în revistă ultimele evoluţii interne din ţara noastră şi principalele obiective pe plan extern. Oficialul britanic s-a interesat despre reluarea negocierilor în format 5 + 2, ce ţine de subiectul transnistrean, şi rolul actorilor internaţionali implicaţi în acest proces. La fel, a fost adusă în discuţie cooperarea stabilă şi constructivă între cele două state în cadrul organizaţiilor internaţionale.
 
În discuţiile privind aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, William Hague a reiterat susţinerea consecventă de către ţara sa a apropierii Republicii Moldova de UE, subliniind că Marea Britanie va continua să sprijine procesul de extindere a UE.
 
A fost abordată şi perspectiva de impulsionare a cooperării comercial-economice bilaterale, Ministrul britanic de externe salutând iniţiativa Republicii Moldova de a extinde piaţa de desfacere a produselor moldoveneşti, în special celor vinicole în Marea Britanie, dar şi cea de atragere a investiţiilor britanice în Republica Moldova.
 
În final, Vicepremierul moldovean a adresat omologului său britanic invitaţia de a vizita Republica Moldova.
 
Şeful diplomaţiei moldoveneşti a susţinut şi un discurs în cadrul mesei rotunde organizată de Institutul Regal pentru Relaţii Internaţionale Chatham House din Londra cu genericul „Are oare Moldova viitor în Europa?”. Iurie Leancă a făcut o trecere în revistă a evoluţiei Republicii Moldova pe calea integrării europene şi a provocărilor existente în acest proces. 
 
Serviciul mass media si relatii cu publicul al MAEIE

Niciun comentariu: