vineri, 23 septembrie 2011

Locotenent-colonelul Berthold Eisenreich este noul ataşat militar al Germaniei în Republica Moldova

Germania are nou ataşat militar în Moldova

CHIŞINĂU, Septembrie 23, 2011 – Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a primit vineri, 23 septembrie, la sediul Ministerului Apărării, o vizită de lucru a fostului ataşat militar al Germaniei în R. Moldova, comandor Wolfgang Mache, care l-a prezentat pe locotenent-colonelul Berthold Eisenreich, cu ocazia acreditării în funcţia de ataşat militar al Germaniei în R. Moldova, cu sediul la Bucureşti.

Ministrul Apărării l-a felicitat pe locotenent-colonelul Berthold Eisenreich cu ocazia desemnării sale în funcţia respectivă şi s-a arătat convins că numirea sa va impulsiona relaţiile militare bilaterale.

„Relaţiile de prietenie între R. Moldova şi Germania sînt o premisă bună pentru dezvoltarea colaborării bilaterale pe principiul egalităţii şi respectului reciproc. Am convingerea că odată cu numirea noului ataşat militar vom identifica mecanismele necesare pentru o cooperare mai dinamică în viitor”, a accentuat ministrul Apărării.

Totodată, Vitalie Marinuţa a apreciat înalt activitatea fostului ataşat militar, care a contribuit semnificativ în perioada mandatului său la o serie de activităţi pe dimensiunea bilaterală. Datorită aportului său, 35 de reprezentanţi ai Armatei Naţionale au beneficiat de posibilitatea studierii limbii germane în R. Moldova, iar alţi 51 de militari au fost detaşaţi la studii în Germania. Pentru meritele sale în dezvoltarea cooperării militare, comandorul Wolfgang Mache a fost decorat de ministrul Apărării cu medalia „Pentru consolidarea frăţiei de arme”.

Fostul ataşat militar al Germaniei în R. Moldova, comandor Wolfgang Mache, a remarcat nivelul înalt al colaborării militare dintre cele două state şi a menţionat că ţara sa va susţine în continuare reforma în sectorul de apărare din Moldova.

„În pofida constrîngerilor financiare, Germania a oferit Ministerului Apărării susţinere în domeniul învăţămîntului militar pentru că înţelegem cît de importante sînt investiţiile în resursele umane”, a subliniat Wolfgang Mache.  „Ofiţerii Armatei Naţionale vor avea posibilitatea să frecventeze cursurile de studiere a limbii germane şi alte cursuri de comandă pentru că toate ofertele vor fi menţinute şi în continuare”.

De menţionat că noul ataşat militar al Germaniei în R. Moldova, are 54 de ani, este căsătorit şi educă un copil. Locotenent-colonelul Berthold Eisenreich este fluent în limbile engleză şi norvegiană, iar în perioada 2010 – 2011 a frecventat inclusiv cursurile de limba română.

NOTĂ: Colaborarea moldo-germană în domeniul militar este asigurată prin Acordul interministerial de colaborare în domeniul apărării, semnat în martie 2003.


Serviciul de presă al Ministerului Apărării

Niciun comentariu: