luni, 5 septembrie 2011

Marian Lupu a prezidat o şedinţă în problema reformării Justiţiei

COMUNICAT DE PRESĂ

Chișinău, 05 septembrie 2011 - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Preşedintele al Parlamentului a convocat astăzi ședința Consiliului Naţional pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept, în cadrul căreia a fost dezbătut Proiectul Strategiei de Reformarea a Sectorului Justiţiei din Republica Moldova pentru anii 2011-2015.


În cadrul şedinţei, Marian Lupu a menţionat că “documentul propus spre discuţie  mai are până va ajunge la adoptare şi implementare, dar apariţia lui marchează încheierea unei perioade de măsuri segmentare, necoordonate şi, de multe ori, speculative, şi trecerea la o abordare sistemică şi profundă a reformei în justiţie”. 

„Principalul avantaj al acestei schimbări ar trebui să fie o schimbare structurală şi calitativă, care să garanteze cetăţenilor, instituţiilor, investitorilor din Republica Moldova un sistem de justiţie independent, echitabil, operativ şi accesibil”, a declarat Preşedintele interimar al Republicii Moldova, menţionând că „numai construind un asemenea sistem, vom consolida statul de drept, vom asigura egalitatea în faţa legii şi vom combate principalele flagele, care sufocă societatea noastră: corupţia, criminalitatea, încălcarea drepturilor omului”. 

Șeful interimar al statului a specificat că formarea Consiliului Naţional pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept a confirmat voinţa politică de a avansa rapid pe această direcţie și a generat ample dezbateri publice, a stimulat competiţia politică şi instituţională, a activizat suportul tehnic extern şi, în definitiv, a accelerat apariţia proiectului de Strategie discutat în această şedinţă. Un alt câştig major de la crearea acestei platforme este acela că ea a conjugat la cel mai înalt nivel participarea tuturor instituţiilor sistemului de justiţie, delimitate de principiile separaţiei puterilor în stat şi cele ale autonomiei specifice, precum şi a exponenţilor societăţii civile.

După prezentarea proiectului, Marian Lupu a declarat că „putem constata că avem pe masă un proiect şi avem un proces activ de participare la elaborarea acestuia. Cred că este deja un rezultat şi o perspectivă mult mai clară decât acum câteva luni pentru reforma justiţiei în Republica Moldova”. 

El a menţionat că finalitatea anunţată de actualul text al proiectului nu este încă suficient de clară – el nu anunţă rezultatele palpabile ale realizării conceptelor de reformare, pentru că obiective mai detaliate urmează să fie fixate în Planul de Acţiuni ulterior. Preşedintele interimar al Republicii Moldova a solicitat Guvernului să includă proiectul de Strategie a Reformei Sectorului de Justiţie pentru adoptare chiar pe agenda şedinţei din această săptămână. 

“Guvernul a făcut ce-a reuşit, acum Parlamentul va continua. Dar este esenţial ca toate instituţiile să continue colaborarea pentru un rezultat cât mai bun şi aici platforma Consiliului Naţional pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept rămâne a fi în continuare necesară. Acum sarcina deputaţilor va fi să asigure promovarea în cadrul procedurii parlamentare a noilor propuneri de îmbunătăţire a proiectului de Strategie, să se conecteze mai strâns şi cât mai repede la centrele de expertiză naţionale, europene şi internaţionale. Sunt sigur că vom avea suportul fracţiunilor din AIE, dar, având în vedere importanţa documentului, chem şi deputaţii din Opoziţie să se implice constructiv, pentru că ar fi cel mai bine să susţinem Strategia prin consens, la nivelul tuturor partidelor parlamentare”, a mai spus Marian Lupu.


Serviciul de presă al Aparatului Președintelui Republicii Moldova  

Niciun comentariu: