marți, 13 septembrie 2011

Marian Lupu s-a întâlnit cu raportorii Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa al Consiliului Europei


COMUNICAT DE PRESĂ

Chişinău, 13 septembrie 2011 – Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu raportorii Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa al Consiliului Europei, aflaţi într-o vizită de monitorizare în Republica Moldova.


Discuţia a vizat evoluţiile înregistrate în contextul dezvoltării şi consolidării autonomiei administraţiei publice locale, precum şi situaţia democraţiei locale şi regionale din Republica Moldova, prin prisma angajamentelor asumate de ţara noastră prin ratificarea Cartei europene a autonomiei locale.

În debutul întrevederii, Preşedintele Marian Lupu a declarat că obiectivul central al conducerii Republicii Moldova este încheierea procesului de monitorizare de Consiliul Europei şi trecerea la etapa de post-monitorizare, iar pentru aceasta urmează a fi implementate o serie de reforme eficiente, inclusiv la nivelul democraţiei locale. „Descentralizarea şi consolidarea autonomiei locale reprezintă o normă în procesul de democratizare a Republicii Moldova. A fost lansat procesul de descentralizare a puterii locale, care presupune crearea unei administraţii publice locale moderne, cu capacităţi administrative, manageriale şi financiare consolidate. Descentralizarea financiară este punctul-cheie al acestui amplu proces de consolidare a autonomiei locale”, a menţionat Marian Lupu în cadrul întrevederii.

Totodată, Preşedintele a anunţat raportorii că în această toamnă Parlamentul Republicii Moldova urmează să adopte proiectul de strategie privind descentralizarea administraţiei publice locale. În acelaşi timp, respectivul proiect va fi transmis pentru expertiză şi Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa al Consiliului Europei.

Marian Lupu a mai spus că la începutul lunii octombrie va efectua o vizită la Strasbourg, în cadrul căreia va avea o întrevedere şi cu Preşedintele Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa al Consiliului Europei pentru a continua discuţiile privind descentralizarea puterii locale în Republica Moldova.

Potrivit raportorilor Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, asistenţa pe care Consiliul Europei o poate oferi în domeniul autonomiei locale în Republica Moldova constă în consolidarea capacităţii instituţionale pentru reforma autonomiei locale prin oferirea de consultanţă şi expertiză, precum şi fortificarea capacităţilor administraţiei publice locale prin programe de consolidare.

Raportorii Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa au anunţat că, în rezultatul vizitei în Republica Moldova, vor elabora un raport privind situaţia democraţiei locale şi regionale din ţară, cu referire la implementarea prevederilor Cartei europene a autonomiei locale şi a recomandărilor aferente acesteia. În baza concluziilor acestui raport, Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa va adopta în 2012 o recomandare pentru Republica Moldova.


Secţia Relaţii cu mass-media a
Parlamentului Republicii Moldova

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mi-ar parea bine ca pana in toamna sa fie totul gata. Insa nu prea cred ca alti colegi de guvernare o sa fie deacord sa sprijine initiativele lui Marian Lupu in acest proces. Sunt interese adanci in acest proces.