miercuri, 7 septembrie 2011

Noi ofiţeri SIS au depus jurământul. Presa a avut voie să-i filmeze doar din spate şi din profil

Foto: sis.md
SĂRBĂTOARE SECRETIZATĂ

Sărbătoare secretizată la Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate al Moldovei. Astăzi, circa 20 de tineri au depus jurământul ofiţerului SIS. În premieră, presa a avut acces la eveniment, dar cu anumite restricţii.


Presa a avut voie să filmeze doar din profil feţele studenţilor sau din spate. Nu este făcut public numele şi nu se divulgă domeniul în care va activa viitorul angajat SIS. Faptul de a deveni persoane incognito nu-i sperie pe tineri.

Nu oricine poate ajunge angajat al Serviciilor Speciale. Candidatul trebuie să fie o persoană care a absolvit o instituţie superioară de învăţământ. De asemenea este necesară experienţa profesională de cel puţin un an într-o instituţie de forţă în domeniul investigaţiei. Urmează Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate, unde timp de doi ani ofiţerii învaţă discipline specializate.

Serviciul de Informaţii şi Securitate are 11 subdiviziuni teritoriale. Numărul total al angajaţilor SIS este confidenţial. 
Învaţă în cea mai securizată instituţie din ţară, iar dacă divulgă programul de studii ajung la închisoare

Sunt aleşi pe sprânceană şi învaţă în cea mai securizată instituţie de învăţământ din ţară. Este vorba de studenţii Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan Întemeietorul”. Viitorii ofiţeri operativi ai SIS au depus astăzi jurământul cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii şi Securitate.
Studenţii au primit de la directorul SIS legitimaţii.

Statutul de student al instituţiei presupune respectarea unor anumite rigori şi de către membrii familiei acestuia.

”Chiar dacă știe sau nu, familia nu are voie să atingă anumite teme”
, spune un student.

”Trebuie să fie devotat ţării, să apere ţara, să fie la curent cu tot ce se întâmplă. Îl vom susţine şi îl vom ajuta”, menționează o mătușă a unui student.

Orice student riscă închisoarea dacă divulgă secretul programului de studii, iar dacă unii dintre ei sunt exmatriculaţi, sunt monitorizaţi pe parcursul întregii vieţi.

”Studenţii vin în haine civile, aici sunt îmbrăcaţi în uniformă. Evident şi înscrierile şi caietele se păstrează aici. În condiţii de păstrare confidenţială sunt safeuri”, a spus Vitalie Armașu, rectorul INIS „Bogdan Întemeietorul Moldovei”.

Orice student al acestei instituţii trebuie să aibă studii superioare şi o experienţă de muncă, de cel puţin un an, în instituţiile de forţă.


Comunicat de presă al SIS:

Audienţii INIS „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” au depus Jurămîntul Ofiţerului de Informaţii şi Securitate

La 7 septembrie curent, în preajma marcării a două decenii de la crearea serviciilor speciale moldoveneşti, audienţii Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” au depus Jurămîntul Ofiţerului de Informaţii şi Securitate. Solemnitatea a derulat în prezenţa conducerii Serviciului, Colegiului SIS, veteranilor, corpului profesoral-didactic, părinţilor şi invitaţilor de onoare.

În mesajul său,  dl. general-maior Gheorghe MIHAI, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, a accentuat că misiunea nobilă  a tinerilor care au îmbrăţişat astăzi profesia de apărător al Patriei este de a servi interesele naţionale supreme şi continua procesul de transformare instituţională astfel, încât serviciul special să devină unul modern, cu capacitate consolidată de reacţie adecvată la riscurile şi pericolele pentru securitatea statului.

Felicitînd noua generaţie de ofiţeri de informaţii, dl. general de divizie Ion URSU, ex-directorul SIS, şi-a exprimat convingerea că tinerii îşi vor consolida mereu potenţialul, devenind ei însăşi garanţi ai siguranţei naţionale în faţa provocărilor timpului, contribuind, totodată, la afirmarea Serviciului în calitate de atribut important şi apărător al statalităţii moldoveneşti.

În aceeaşi zi, în faţa studenţilor INIS, invitaţilor şi reprezentanţilor mass-media, a fost lansată broşura „SIS al RM – 20 ani. Credinţă Patriei”. Lucrarea propusă atenţiei opiniei publice reprezintă direcţiile principale de activitate ale instituţiei, priorităţile procesului de transformare şi modernizare a Serviciului, precum şi aspecte ale relaţionării cu societatea civilă.

La prezentare, dl. Valeriu FURDUI, director-adjunct al SIS, a menţionat că evenimentul este o continuare a şirului de activităţi dedicate aniversării a XX-a de la crearea serviciilor speciale moldoveneşti. „Este un moment important, de reflecţie, asupra activităţii diverse a SIS, despre ceea ce ne propunem să realizăm în anii care vor urma. Studiul constituie o încercare de a materializa anumite elemente care pot ajuta la conştientizarea rolului şi locului Serviciului de Informaţii şi Securitate în statul modern, precum şi o invitaţie la dialog constructiv cu societatea în scopul asigurării securităţii naţionale.” - a conchis dl. FURDUI.Niciun comentariu: