joi, 8 septembrie 2011

Prima reuniune a Biroului Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonia


Comunicat de presă

Chişinău, 8 septembrie 2011 – Prima reuniune a Biroului Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonia s-a desfăşurat ieri la Chişinău. Biroul a fost prezidat de cei doi copreşedinţi ai Adunării Parlamentare moldo-polone: Igor Corman, Preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova şi Andrzej Halicki, Preşedintele Comisiei politică externă a Seimului Poloniei.


În cadrul reuniunii au fost abordate mai multe subiecte de interes comun cu referire la domeniile prioritare de cooperare interparlamentară în contextul integrării europene a Republicii Moldova, pregătirea către Summitul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la finele lunii septembrie la Varşovia, situaţia social-politică din ambele ţări, stabilirea agendei pentru următoarea reuniune ş.a.

Igor Corman a menţionat că relaţiile moldo-polone înregistrează o dinamică ascendentă atât pe plan politico-diplomatic, cât şi pe plan economic, exemplificând prin creşterea ponderii investiţiilor poloneze pe piaţa din Republica Moldova. De asemenea, Igor Corman a abordat mai multe subiecte prioritare referitoare la integrarea europeană a Republicii Moldova, care pot fi promovate la nivel european în perioada deţinerii de către Polonia a Preşedinţiei UE.

Oficialii polonezi au reiterat întreaga disponibilitate pentru intensificarea raporturilor de cooperare atât la nivel bilateral, cât şi multilateral, în special în cadrul Adunării Parlamentare EURONEST. Ambele părţi au constatat că împărtăşesc viziuni foarte apropiate cu privire la perspectivele şi oportunităţile de cooperare oferite de Parteneriatul Estic.

Următoarea reuniune a Adunării Parlamentare moldo-polone se va desfăşura la începutul anului viitor, la Varşovia, iar pe agendă vor fi incluse dezbateri referitoare la rezultatele Preşedinţiei poloneze a UE, precum şi a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Varşovia din septembrie curent, stabilirea unei liste de domenii prioritare de cooperare între cele două legislative ş.a.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonia a fost constituită la 25 iulie 2011. Din componenţa Adunării Parlamentare fac parte 10 deputaţi şi senatori polonezi şi 10 deputaţi moldoveni.


Secţia Relaţii cu mass-media a
Parlamentului Republicii Moldova

Niciun comentariu: