vineri, 23 septembrie 2011

Şeful Statului Major, Iurie Dominic, va fi demis la ordinul lui Marian Lupu. Nota informativă despre decesele în Armată prezentată de generalul Dominic


Incidentele din ultima vreme in care au fost implicati mai multi soldati din unitatile militare l-au costat scump pe seful Statului Major al Armatei Nationale, Iurie Dominic. 
Marian Lupu a semnat astazi un ordin de demitere a acestuia.

In ordin se mentioneaza ca pentru consolidarea disciplinei militare si neadmiterii pe viitor al abaterilor de la regulamentele militare, Comandantul Suprem al Fortelor Armate, Marian Lupu, ordona ministrului Apararii sa initieze procedura legala de demitere a lui Iurie Dominic, Comandantul Armatei Nationale.Anuntul vine dupa ce ieri, la o unitate militara din Cahul, un soldat a murit impuscat de un coleg de-al sau.Vadim Harin, un militar în termen de 21 de ani, a fost rănit mortal. Vezi ce spune Procuratura

Naționalitatea și studiile militarilor în termen din Republica Moldova

 

 
O R D I N U L

COMANDANTULUI  SUPREM  AL  FORŢELOR  ARMATE

ALE  REPUBLICII  MOLDOVA

Nr. 01-VICS                                                                 municipiul  Chişinău

din 23 septembrie 2011

Privind disciplina militară  în Forţele Armate

         În temeiul art. 87 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova,                          în scopul consolidării disciplinei militare şi neadmiterii pentru viitor                          a abaterilor de la regulamentele militare,O R D O N:         1. Se atenţionează Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne (Departamentul Trupelor de Carabineri) şi Serviciul Grăniceri asupra necesităţii întăririi şi menţinerii disciplinei militare.         2. Ministrul apărării să iniţieze procedura legală de demitere din funcţie          a domnului Iurie Dominic, şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Comandant al Armatei Naţionale.         3. Prezentul ordin se aduce la cunoştinţa Comandamentului Suprem              al Forţelor Armate.         4. Prezentul ordin intră în vigoare la data semnării.

Comandantul  Suprem  al  Forţelor  Armate

 ale  Republicii  Moldova

Marian   LUPU
NOTĂ INFORMATIVĂ

Privind cazurile de deces a militarilor Armatei Naţionale

pe parcursul anilor 2009-2011Anul 2009         Pe data de 28 noiembrie, militarul în termen Ivan RUSNAC, a. n. 1991, încorporat la 13 mai 2009, de către secţia administrativ – militară a raionului Drochia, Centrul militar teritorial Soroca, fiind în serviciul de gardă în FMP, Batalionul 1 Cocieri, s-a sinucis cu arma din dotare aflîndu-se în serviciul de gardă la post.  

Din ordonanţa de clasare a cauzei penale, din 26 august 2010, a procuraturii militare Chişinău reiese că săvîrşirea actului de sinucidere de către soldatul Ivan  Rusnac nu a fost provocată de o stare patologică sau de acţiuni de constrîngere.

Anul 2010Pe data de 27.09.2010, în apropierea oraşului Comrat a fost depistat strangulat soldatul BUDAC Dumitru, Institut Militar, care se afla în concediu la domiciliu,  a.n. 1990, încorporat I-2010, Centrul militar UTAG.

         A fost restituit din funcţie şi eliberat din serviciul militar prin contract  Comandantul (rector) Institutului militar.Anul 20111. Pe 20 martie, în B3 FMP Coşniţa, în timpul schimbării serviciului soldatul  Ion JEREP, a.n. 1992, încorporat SAM Cimişlia I-2010, a executat o tragere rănind pe soldatul Cornel GORODIŞTEANU, a.n. 1992, încorporat  SAM Rîşcani I-2010. La transportare în SCMC soldatul C. Gorodişteanu a decedat.

         Pe cazul dat au fost eliberaţi din serviciul militar prin contract comandantul plutonului (şefii gărzii), comandantul Forţelor de menţinere a păcii-locţiitor şef Marele Stat Major.2. Pe data de 12.07.2011,  în timpul lucrărilor agricole plutonier adjutantul Braga V., aflînd-se în caroseria automobilului URAL, din neatenţie a lunecat şi a căzut jos, fiind accidentat mortal cu roţile remorcii.

Pe cazul dat au fost sancţionaţi 5 militari prin contract. Alte decizii vor fi luate după pronunţarea instanţei de judecată.  3. Pe data 21.09. 2011, în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în oraşul Cahul.

Soldatul Vadim Harin, în vîrstă de 21 de ani, originar din satul Olăneşti, raionul Ştefan-Vodă, în timpul serviciului de gradă a fost împuşcat din imprudenţă de santinela care se afla în serviciul de gardă.

 Ministrul Apărării a dispus desfăşurarea unei anchete administrative pentru elucidarea tuturor circumstanţelor.

 


Şeful Marelui Stat  Major al Armatei Naţionale,


                comandant al Armatei Naţionale 

        

general de brigadă                               Iurie DOMINIC Sursa: Preşedinţia


 

Niciun comentariu: