joi, 22 septembrie 2011

Vadim Harin, un militar în termen de 21 de ani, a fost rănit mortal. Vezi ce spune Procuratura


Împuşcat din imprudenţă


CHIŞINĂU, Septembrie 22, 2011 – Un militar în termen al Armatei Naţionale a fost rănit mortal cu arma din dotare în seara zilei de miercuri, 21 septembrie, în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în oraşul Cahul.

Numele militarului decedat este Vadim Harin, în vîrstă de 21 de ani, originar din satul Olăneşti, raionul Ştefan-Vodă. Familia militarului a fost înştiinţată cu privire la acest accident tragic, iar Ministerul Apărării exprimă condoleanţe familiei îndurerate.


Ancheta preliminară a stabilit că accidentul a avut loc la ora 18:25 minute în timpul serviciului de gradă. Primele cercetări relevă că soldatul a fost împuşcat din imprudenţă de santinela care se afla în serviciul de gardă la un post de armament şi muniţii de pe teritoriul unităţii. Deşi autorităţile militare au chemat o ambulanţă la locul accidentului, rănitul nu a supravieţuit şi a decedat în scurt timp la spitalul orăşenesc din Cahul.

În legătură cu acest accident nefericit, ministrul Apărării a dispus desfăşurarea unei anchete administrative pentru elucidarea tuturor circumstanţelor. Totodată, cauza accidentului este în prezent investigată de procuratură, care a intentat un dosar penal pe art. 373, al.2, lit. b al Codului Penal al R. Moldova „Încălcarea regulilor de mînuire a armei, soldată cu decesul unei persoane”. Menţionăm că santinela care l-a rănit mortal pe soldatul Vadim Harin, se află în prezent în arest pe un termen de 72 de ore, iar rezultatele anchetei vor fi cunoscute la finalizarea cercetărilor. 

Ministerul Apărării regretă profund acest accident şi exprimă condoleanţe familiei îndurerate în legătură cu decesul soldatului Vadim Harin. Este o pierdere grea pentru familie, iar Ministerul Apărării va face tot posibilul pentru a susţine familia îndoliată în aceste momente dificile.

Este de menţionat că caporalul Vadim Harin, a fost încorporat în serviciul militar în termen în toamna anului 2010 şi urma să fie demobilizat la baştină în luna noiembrie.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării

C o m u n i c a t   d e   p r e s ă
2011-09-22
Procuratura a deschis dosar în cazul soldatului rănit mortal

Procuratura militară Cahul a pornit o cauză penală pe faptul încălcării regulilor de mînuire a armei, care a provocat din imprudenţă decesul unei persoane (art.373 alin.(2) lit.b) Cod penal).

Incidentul s-a produs ieri seara, în jurul orei 18.20, pe teritoriul Brigăzii de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în oraşul Cahul. În timpul executării serviciului de gardă a fost rănit mortal caporalul de schimb nr.1, militarul în termen soldat Vadim Harin care a fost împuşcat din arma din dotarea santinelei postului nr.2.

Din datele preliminare de care dispun procurorii rezultă că victima a intrat la postul nr.2 pentru verificarea executării serviciului de gardă de către santinelă, care la acel moment se afla pe turnul de observaţie.

Fiind audiată de procurori, persoana bănuită a declarat că victima i-ar fi cerut să coboare de pe turn pentru a discuta, ceea ce a şi făcut. După cîteva minute de discuţi bănuitul l-a rugat pe Harin să părăsească imediat teritoriul postului încredinţat, din teama de a nu fi depistaţi şi sancţionaţi de către şeful gărzii. În acel moment, V.Harin l-a provocat pe bănuit, întrebîndu-l dacă acesta va trage în el în caz de refuz de a părăsi postul. Imediat, bănuitul a îndreptat în direcţia lui V.Harin pistolul-mitralieră ce i-a fost repartizat, de tip AKM-74 cu încărcătorul cuplat, încărcat cu 30 de cartuşe, a scos siguranţa şi a tras port-închizătorul, moment în care s-a produs o împuşcătură.

În rezultatul împuşcăturii  V.Harin a fost rănit prin umărul drept în regiunea toracică şi la scurt timp s-a stins la spitalul raional.

Bănuitul, în vîrstă de 18 ani, originar din Căuşeni, a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore.

Victima - Harin Vadim (a.n.1990), originar şi locuitor al raionului Ştefan Vodă, încorporat pentru efectuarea serviciului militar în termen la 04.11.2010, gradul militar „soldat”.

Urmărirea penală continuă.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale

2011-09-22

C o m u n i c a t   d e   p r e s ă
Un soldat a fost bătut pînă a rămas fără splină
La 17 septembrie 2011 Procuratura militară Chişinău a primit o informaţie din unitatea militară – Brigada Infanterie Motorizată nr.2, precum că un militar a fost internat în stare gravă în Spitalul Clinic Militar Central.

În rezultatul intervenţiei chirurgicale soldatului i-a fost înlăturată splina. 

Din declaraţiile preliminare reieşea că, acesta şi-ar fi traumatizat splina în timp ce a ridicat nişte vase cu apă, făcînd serviciul pe cantină.

Procuratura a verificat această versiune, care însă nu s-a confirmat.

În fapt, procurorii au constatat că, la 14 septembrie 2011, aflîndu-se în cantina de vară a unităţii, fără motive întemeiate victima a fost lovită de un coleg de-al său cu piciorul în abdomen. 

În urma loviturilor primite soldatul a simţit dureri puternice, care pe parcurs s-au acutizat, iar la 17 septembrie a fost internat în Spitalul Clinic Militar Central cu diagnosticul „Traumatism abdominal bont. Leziunea splinei. Hemoperitoniom. Şoc hemoragic gradul I.”

Pe acest caz, Procuratura militară Chişinău a dispus începerea urmăririi penale în baza art.369 alin.(3) lit.c) Cod penal (încălcarea regulilor statutare cu privire la relaţiile dintre militari, soldate cu urmări grave).
Fiind audiat de procurori, bănuitul şi-a recunoscînd vinovăţia, faţă de acesta fiind aplicată măsura preventivă – supravegherea comandamentului militar.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale
 

Niciun comentariu: