miercuri, 21 septembrie 2011

Vitalie Marinuţa a oferit amănunte despre tranzacţia cu armament

Ministrul Marinuţa dezvăluie misterul avionului din Libia

"Toată conducerea ţării a fost informată despre procesul de vânzare a armamentului. Au fost respectate atât legislaţia Moldovei cât şi convenţiile internaţionale. Avionul a venit în ţară fără marfă, în conformitate cu planul şi cu permisiunile ţărilor pe care le-a traversat". 
Declaraţia a fost făcută, astăzi, 21 septembrie, de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, după şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.


Potrivit lui Marinuţa, scopul de bază al Armatei Naţionale de a vinde armament expirat este ca R. Moldova să se debaraseze de tehnici şi muniţi din trecut. "Pentru a le nimici la noi în ţară este foarte costisitor. Astfel, au fost luate în consideraţie avantajele economice. În Moldova nu avem posibilitatea de a le reutila, dezasambla. Alte ţări au această posibilitate, au complex militar industrializat", a subliniat ministrul.

Vitalie Marinuţa a explicat că suma contractului depăşeşte zeci de milioane de lei. "Contractul nu s-a decis încă dacă se va prelungi mai deparate. Aici au fost incluse muniţii, proiectile şi tehnică militară. Toate figurează în listă din 2001 şi au fost comercializate conform listei prevăzute", a conchis acesta.

În acelaşi context, Vitalie Marinuţa a spus că până la încheierea contractului, suma tranzacţiilor de vânzare a echipajului de luptă trebuie să rămână un secret comercial: “Este şi în interesul Moldovei. 20% din valoarea contractului va reveni Ministerului Apărării. Toţi banii din această tranzacţie sunt pe contul Ministerului Finanţelor”.

Artur Reşetnicov, deputat PCRM, afirmă că Guvernul știa de această tranzacţie de vânzare a armamentului, dar a încercat să ascundă acest fapt. "Au fost cateva zboruri planificate. Este vorba despre 40 de tone de armament. Avionul a făcut primul zbor la Chişinău, de unde s-a încărcat cu armament. Cel de-al doilea zbor a fost însă în zadar, pentru că presa a început să se intereseze și avionul a venit și a plecat gol. Nu vrem ca Moldova să fie asociată ca țara ce vinde armament și alementează conflictul din Benghazi", a adăugat deputaul.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, preşedintele Comisiei pentru securitate naţională, avionul cu armament a decolat spre Armenia. "Vânzările au avut loc în conformitate cu legea. Asemenea decizii au fost luate pe parcursul ultimilor 10 ani. Lista echipamentului era aprobată prin hotărârea Parlamentului. Ultima decizie despre vânzarea armamentului a fost luată anul trecut la Consiliul Suprem de Securitate, la care au participat toţi conducătorii ţării, toţi liderii Alianţei", a concluzionat preşedintele Comisiei.

Anterior, ministerul Apărării a precizat că aeronava a fost trimisă de o companie din Riga pentru a transporta un lot de armament şi echipament militar cu termenul expirat.

Menţionăm că audierile privind explicaţiile în legătură cu avionul IL-76 din Libia, care a preluat o încărcătură militară din Moldova au fost cerute de către comunişti şi deputatul neafiliat Mihai Godea. Şi reprezentanţii ai Alianţei au ajuns la concluzia că Ministerul Apărării trebuie să explice cui şi în ce condiţii a vândut muniţiile, preluate de acest avion.


Niciun comentariu: