joi, 22 septembrie 2011

Vlad Filat s-a întâlnit cu Traian Băsescu şi Emil Boc

Foto: Guvernul RM
22.09.2011 
Comunicat de presă


Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Traian BĂSESCU, Preşedintele României


În debutul şedinţei în plen a delegaţiilor, s-a vorbit despre necesitatea lansării unor noi proiecte, valorificarea potenţialului existent între cele două ţări, situaţia politică şi economică.


Traian BĂSESCU a salutat prezenţa Premierului la Bucureşti , menţionînd că este bucuros să îl revadă. 


Preşedintele şi-a exprimat aprecierea pentru că la Moscova au fost lansate negocierile în format 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean şi şi-a exprimat speranţa că acestea vor da rezultate concrete.


La rîndul său, Vlad FILAT a spus că negocierile vor fi desfăşurate în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova.


Preşedintele României s-a referit şi la ajutorul nerambursabil acordat de Guvernul României Republicii Moldova în valoare de 100 milioane euro. În context, Vlad FILAT a menţionat că, la întrevederea cu Premierul Emil BOC, s-a stabilit desfăşurarea unei şedinţe comune a Guvernelor celor două state, ocazie cu care se va discuta în detaliu ce s-a reuşit de făcut şi ce proiecte urmează a fi lansate mai departe.


„Un proiect pe care ne dorim să îl lansăm cît de curînd este dotarea instituţiilor preuniversitare din Republica Moldova cu calculatoare şi Internet pentru ca toţi elevii să aibă acces la aceste servicii. Ne gîndim şi la lansarea unui proiect ce ţine de educaţia la distanţă”, a spus Vlad FILAT.


Preşedintele român a spus că România are o experienţă în acest sens şi este gata să vină cu recomandările de rigoare.


După şedinţa în plen a delegaţiilor, Vlad FILAT şi Traian BĂSESCU au avut o întrevedere tete-a-tete, în cadrul căreia au abordat diferite subiecte ce ţin de consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor moldo-române.


Direcţia comunicare şi relaţii cu presa
22.09.2011
Comunicat de presă

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi la Bucureşti o întrevedere cu Premierul României, Emil BOC

La întîlnire au mai participat, din partea Republicii Moldova, vicepremierul Iurie LEANCĂ, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar din partea României, Elena UDREA, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În debutul întrevederii, Emil BOC a salutat prezenţa Premierului la Bucureşti şi a felicitat Guvernul RM pentru  evoluţiile înregistrate pe marginea  agendei europene. Premierul român a spus că îşi doreşte intensificarea relaţiilor moldo-române.

Vlad FILAT a spus că este bucuros să revină la Bucureşti şi cu această ocazie doreşte să discute despre noi proiecte ce urmează a fi lansate între cele două state.

„Am venit cu idei noi în acest sens. La momentul actual, putem constata că înţelegerile la care am ajuns anterior au fost realizate şi cred că este timpul să stabilim noi obiective”, a spus Premierul RM.

Vlad FILAT a exprimat gratitudine pentru suportul constant acordat Republicii Moldova, în special pentru ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane euro  şi susţinerea pe care România o acordă Moldovei pe calea integrării europene.

Premierul RM a mai spus că pentru el este o zi deosebită, căci anume astăzi, după cinci ani, s-a decis reluarea negocierilor oficiale în format 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean.  

„A fost o muncă extrem de complexă pentru realizarea acestui pas. Este o zi care ne duce la o nouă etapă, şi mai responsabilă -  negocierile propriu-zis. Noi sîntem pregătiţi pe fiecare domeniu cu argumente pertinente şi suficiente pentru ca negocierile să fie rezultative”, a spus Vlad FILAT.

Premierul RM a mulţumit părţii române pentru sprijinul acordat în acest proces.

În context, Emil BOC a felicitat Guvernul de la Chişinău cu această reuşită.

În cadrul discuţiilor, părţile au abordat mai multe subiecte de interes comun. S-a convenit ca, în noiembrie, anul curent, să fie desfăşurată o şedinţă comună între Guvernele României şi Republicii Moldova, în cadrul căreia să fie stabilite noi proiecte ce urmează a fi lansate. Unul din proiectele pe care Republica Moldova îşi doreşte să îl lanseze ţine de dotarea instituţiilor de învăţămînt cu calculatoare şi Internet. Părţile au decis să eficientizeze comunicarea pe marginea acestui proiect, astfel încît el să fie lansat cît de curînd posibil.

Interlocutorii au vorbit şi despre agenda europeană a Republicii Moldova şi paşii ce urmează să îi întreprindă ţara noastră. Premierul a vorbit despre importanţa Parteneriatului Estic şi a Summit-ului ce va avea loc la Varşovia în perioada 29-30 septembrie.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte ce ţin de situaţia politică şi economică din ambele state şi mecanismele de consolidare a relaţiilor bilaterale.

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa

Niciun comentariu: